Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Keturiems užsienio lietuviams įteiktos Mokslo premijos

Septintą kartą Mokslo premijos įteiktos užsienyje dirbantiems lietuvių mokslininkams. Už pasaulinės reikšmės mokslo pasiekimus, bendradarbiavimą su Lietuva, paramą šalies mokslui ir lietuvybei užsienio lietuviams šį kartą paskirtos keturios premijos.
Moksliniai tyrimai
Moksliniai tyrimai / 123rf nuotr.
Temos: 3 Premija NASA Lietuva

Švietimo ir mokslo ministerija Mokslo premijomis siekia užsienyje dirbančius lietuvių mokslininkus ne tik paskatinti, bet ir su jų darbais supažindinti Lietuvos visuomenę.

Niujorko Ješivos universiteto Einšteino medicinos koledžo profesorius Feliksas Bukauskas Mokslo premija apdovanojamas už viso gyvenimo nuopelnus ir pasiekimus biomedicinos ir technologijos mokslų srityse. Profesorius tiria tarpląstelinius ryšius per plyšines jungtis ir šia tema yra publikavęs per 100 straipsnių mokslo leidiniuose.

NASA astrofiziko profesoriaus Jono Žmuidzino darbai visatos tyrimų srityje pagilino žinias apie žvaigždžių ir galaktikų formavimosi procesus. Profesorius yra vienas iš submilimetrinės astronomijos lyderių pasaulyje. Jis koordinuoja ir prižiūri daugelį NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorijos kuruojamų kosminių misijų.

Vokietijos Getės universitete dirbančiai profesorei Jolantai Gelumbeckaitei Mokslo premija skiriama už pasiekimus humanitarinių ir socialinių mokslų srityje. Ji tiria senąją Lietuvos raštiją. Vienas iš reikšmingiausių jos darbų – XVI-to amžiaus lietuviško rankraščio tyrimas su išsamiais komentarais ir originalo rekonstrukcija.

Daktarei Vidai Malienei iš Liverpulio universiteto premija teikiama už mokslo ryšių tarp Lietuvos ir užsienio šalių plėtojimą. Ji vadovauja Lietuvos doktorantų moksliniams darbams, konsultuoja Registrų centro, audito, apskaitos ir turto vertinimo specialistus, skatina Anglijos studentus vykti į Lietuvą pagal mainų programas.

Mokslo premijai gauti šiemet užsienio lietuviai pateikė 9 kandidatūras. Iki šiol premijas yra gavęs 21 lietuvių kilmės užsienio mokslininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius