Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl uodai kai kuriuos žmones gelia labiau nei kitus?

Kiekvienas, kas yra buvęs kempinge ar leidęs vakarus gamtoje su draugais, greičiausiai yra pastebėjęs, kad kai kuriuos žmones uodai mėgsta gerokai labiau. Kartais kenkėjai tarsi susitarę puola tik tam tikros šeimos narius.
Uodas
Uodas / Selemono Paltanavičiaus nuotr.
Temos: 1 Uodas

Mokslininkai iš Grinvičo universiteto Didžiojoje Britanijoje dar praėjusiais metais paskelbė tyrimą, kuriame teigė paaiškinę esminę uodų puolimo priežastį, rašo „The Conversation“.

Jie tyrinėjo savanorių grupę, kuri buvo sudaryta iš identiškų ir neidentiškų moterų dvynių ir mėgino nustatyti, kaip uodai reaguoja į jų odos kvapą.

Dvyniai tyrime buvo tam, kad būtų galima atskirti gamtos ir auklėjimo (arba genų ir aplinkos) poveikį. Atliekant tyrimus su žmonėmis tai yra vienintelis būdas tiksliai nustatyti skirtumus.

Tyrėjai pastebėjo, kad 67 proc. atvejų uodų pasirinkimą lėmė žmonių genai.

Kodėl genai gali daryti įtakos?

Prieš daug metų kitame dvynių tyrime, kuomet buvo tiriamas pažastų kvapas, parodyta, kad žmonių kvapų suvokimas priklauso nuo genetikos – genai kontroliuoja ir mūsų kvapų suvokimą, ir tuos cheminius kvapus, kuriuos skleidžia mūsų oda.

Tuo esame panašūs į uodus, nes šie taip pat labai skirtingai reaguoja į kvapus. Pavyzdžiui, uodų rūšis Aedes Gambia labiau mėgsta rankų ir kojų odos kvapą, o kitos – kirkšnis ar pažastis.

Kai kurie gyvūnai geba išskirti uodus atbaidantį kvapą ir daug įmonių stengiasi atkurti atitinkamus chemikalus.

Dvynių tyrimas rodo, kad cheminės medžiagos į mūsų odą gali patekti dėl milijonų jos paviršiuje esančių mikrobų.

Žmonės burnose, organizmo viduje ir ant odos turi labai skirtingų mikrobų rūšių. Vieni su kitais dalinamės tik labai maža dalimi mikroorganizmų, tačiau kiekvienas iš mūsų turi po skiriamąjį mikrobų atspaudą. Dar visai neseniai buvo manyta, kad ši įvairovė yra atsitiktinė arba priklauso nuo gyvenamosios vietos.

Tačiau Didžiojoje Britanijoje ir vėlgi su dvyniais atlikti tyrimai parodė, kad nuo genų priklauso, kokių skrandžio bakterijų turi žmonės. Lygiai taip pat gali būti ir dėl mūsų odos.

100 trilijonų skirtingų mikrobų gausa žmoguje viršija ir individualių žmogaus ląstelių kiekį ir, mikrobų mes nesirenkame – jie renkasi mus pagal mūsų genetinę sandarą. Tai reiškia, kad mikrobai, taip pat kaip ir uodai, nusprendžia gyventi su mumis, o kiti mūsų nemėgsta ir keliauja kitur.

VIDEO: Ką daryti, jei sukandžiojo uodai?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius