-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Mokslininkai atrado bakteriją, kuri išskiria gryną auksą

Aukso kruopelės, kurias matote fotografijoje, buvo rastos ne kasyklų šachtose ir ne upėje. Šį auksą pagamino bakterijos, tvirtina Mičigano valstijos universiteto (JAV) mokslininkai.
Šiuos aukso grynuolius išskyrė bakterijos.
Šiuos aukso grynuolius išskyrė bakterijos. / Msu.edu nuotr.

Unikaliosios bakterijos yra prisitaikiusios išgyventi labai nuodingoje aplinkoje ir išskirti 24 karatų aukso grynuolius. Tikro aukso grynuolius.

Msu.edu nuotr./Auksą gaminančių bakterijų laboratorija.
Msu.edu nuotr./Auksą gaminančių bakterijų laboratorija.

Galbūt pasaulio nuo ekonominių negandų šios bakterijos ir neišgelbės, tačiau mikrobiologijos ir molekulinės genetikos profesoriaus Kazemo Kashefio ir jo kolegos, elektronikos menų ir intermedijų profesoriaus Adamo Browno materialinę padėtį gal ir pagerins.

K.Kashefis ir A.Brownas įrengė nedidelę laboratoriją, kurioje Cupriavidus metallidurans bakterijos gamtoje susidarantį nuodingą aukso chlorido skystį paverčia 99,9 proc. grynumo auksu. Anot K.Kashefio, šios bakterijos išdarinėja „tikrus mikrobinės alchemijos stebuklus“, paversdamos tai, kas visiškai neturi naudos, į nepaprastai vertingą metalą.

Msu.edu nuotr./Auksą gaminančių bakterijų terpė iš arčiau.
Msu.edu nuotr./Auksą gaminančių bakterijų terpė iš arčiau.

Cupriavidus metallidurans bakterijos yra labai atsparios toksinėms medžiagoms – net 25 kartus atsparesnės, nei manyta iki šiol. Bakterijos kuklioje laboratorijoje maitinamos aukso chloridu ir šį nuodą paverčia vertingu metalu. Mokslininkai mano, kad tokie procesai šioms bakterijoms yra būdingi ir natūralioje aplinkoje.

Kitaip tariant, Cupriavidus metallidurans minta nuodais, o tuštinasi grynu auksu. Jei viduramžių alchemikai ir ieškojo filosofinio akmens – magiško elemento, kuris šviną paverstų auksu – tai šios bakterijos gali būti vienos rimčiausių pretendenčių į tokį titulą. Tiesa, skirtumas tas, kad tai – ne mineralas, o mikroorganizmas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius