Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai atrado dar tvirtesnę į grafeną panašią 3 sluoksnių medžiagą

Mokslininkai atrado naują medžiagą, kuri turi tokias pat nepaprastas elektronų savybes kaip grafenas, tačiau yra tvirtos 3 sluoksnių formos, kurią būtų kur kas lengviau panaudoti elektroninių įrenginių gamyboje, tokių kaip greiti tranzistoriai, davikliai ar permatomi elektrodai.
Atomas
Atomas / Photos.com nuotr.

Medžiaga – kadmio arsenidas – šiuo metu tiriama trijų mokslininkų grupių. Vienoje jų yra mokslininkų iš Oksfordo, Stanfordo ir Berklio universitetų. Jie medžiagą aprašo žurnale „Nature Materialas“, skelbia phys.org.

Vienas iš mokslininkų keliamų tikslų yra surasti į grafeną panašių medžiagų, kurios būtų trijų sluoksnių. Daugiau sluoksnių leistų jas lengviau pritaikyti praktiškai.

„Dabar vis daugiau žmonių suvokia kadmio arsenido potencialą moksle ir technologijose. Šis susidomėjimas pagreitins mūsų progresą siekiant medžiagą pritaikyti elektronikos įrenginiuose ir ieškant panašių medžiagų“, – rašo tyrimo vadovas Yulinas Chenas iš Oksfordo universiteto.

Mokslininkų tyrimas remiasi ankstesniais natrio bismuto junginių tyrimais. Šie junginiai taip pat primena grafeną, tačiau paveikti oro virsta į miltelius.

Kinijos mokslų akademijos fizikos teoretikas Zhongas Fangas manė, jog kadmio arsenidas turės tas pačias savybes, tik gerokai stabilesnėje formoje. Spėjimas pasirodė teisingas. 

Grafenas yra vieno atomo storio anglies sluoksnis, nuimtas nuo grafito atomų. Ši medžiaga panaši į tą, kuri yra pieštukų šerdyse. Mokslininkai, kurie pirmą kartą izoliavo grafeną, 2004 m. buvo apdovanoti Nobelio premija. Nuo to laiko grafenas tiriamas ir ieškoma praktinių jo pritaikymo būdų.

Vienas iš mokslininkų keliamų tikslų yra surasti į grafeną panašių medžiagų, kurios būtų trijų sluoksnių. Daugiau sluoksnių leistų jas lengviau pritaikyti praktiškai.

„Mes manome, kad šiai šeimai priklausančios medžiagos gali būti kandidatės kasdieniam naudojimui, – sako Y.Chenas. – Su teoretikais dirbame siekdami sužinoti, ar yra geresnių medžiagų. Medžiagas galime naudoti ir kaip platformą, kad sukurtume egzotines medžiagos būsenas: kai atidarote duris, už pamatote dar daugiau durų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius