Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai atrado, kas kaltas dėl jūsų priklausomybės nuo kavos

Nauja mokslinė studija rodo, kad genetika gali lemti tai, jog jūsų organizmas be kavos puodelio „neįsijungia“ arba esate visiškai abejingas kavai, rašo independent.co.uk.
Latės kava
Latės kava / Shutterstock nuotr.
Temos: 3 Kava Genetika Genai

Jau seniai žinoma, kad DNR turi įtakos tam, kiek kavos suvartojate, tačiau mokslininkai atrado šešis naujus genetinius variantus, susijusius su nuolatiniu kavos vartojimu. Keturi iš variantų yra susiję su genais, kuriuos kofeinas veikia stimuliuojančiai arba slopinančiai. Kiti du naujai atrasti genai buvo labiau susiję ne su kava ar kofeinu, o su cholesterolio ir cukraus kiekiu kraujyje.

Mokslininkai mano, jog naujojo tyrimo duomenys galės padėti paaiškinti, kodėl tam tikras kavos ar kofeino kiekis skirtingai veikia žmones, bei suteiks pagrindo ateities tyrimams, ieškant sąsajų tarp kavos ir žmogaus sveikatos.

Duomenys galės padėti paaiškinti, kodėl tam tikras kavos ar kofeino kiekis skirtingai veikia žmones, bei suteiks pagrindo ateities tyrimams, ieškant sąsajų tarp kavos ir žmogaus sveikatos

Harvardo Visuomenės sveikatos mokyklos bei „Brigham and Women's“ ligoninės mokslininkai ištyrė 20 tūkst. amerikietiškos ir europietiškos kavos gėrimų. Taip pat išanalizavo dviejų dešimčių ankstesnių tyrimų, apimančių daugiau nei 120 tūkst. tiriamųjų, rezultatus. Kiekvienas tyrimo dalyvis nurodė, kiek kavos per dieną išgeria, bei leido mokslininkams ištirti savo DNR.

Tyrimo rezultatai rodo, jog ribojant kavos vartojimą, kofeino poveikis tampa didesnis. Taip pat tai, kad kuo daugiau kavos žmogus suvartoja, tuo greičiau ima vykti kofeino metabolizmas (medžiagų apykaita, cheminių reakcijų, vykstančių kiekvienoje ląstelėje, visuma).

„Kava ir kofeinas turi tiek teigiamą, tiek neigiamą poveikį jūsų sveikatai. Mūsų tyrimo išvados leidžia mums nustatyti grupes tų žmonių, kurių sveikatai kava teiks daugiau privalumų, ir tų, kurių sveikatai kava bus kenksmingesnė“, – kalba Harvardo Visuomenės sveikatos mokyklos Mitybos skyriaus mokslininkė Marilyna Cornelis.

„Brigham and Women's“ ligoninės docento Danielio Chasmano teigimu, kaip ir anksčiau vykdytos genetinės alkoholio vartojimo bei rūkymo analizės, pastarasis tyrimas yra pavyzdys, kaip genetika gali veikti vartojimo įpročius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius