Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai ėmėsi kurti dirbtines mieles

Tarptautinė mokslininkų komanda kuria sintetinę chromosomą, kurią ketinama įterpti į mielių ląstelės ir taip sukurti dirbtinę šių vienaląsčių organizmų, priskiriamų grybams, formą. Nemažai bioinžinierių iš skirtingų šalių dirba ties kitomis dirbtinių mielių genomo dalimis, kurias vėliau ketinama apjungti į vientisą struktūrą, praneša BBC.co.uk.
MIelių ląstelės pro mikroskopą
MIelių ląstelės pro mikroskopą / Flickr.com/Darren Wilkinson nuotr.

Kai tik tokia dirbtinė gyvybės forma bus sukurta, ją ketinama pritaikyti organinės kilmės produktų – įvairių vakcinų, biokuro ar kitų cheminių medžiagų – gamyboje. Jungtinės Karalystės vyriausybė paskelbė į šį mokslinį projektą investuojanti 1 milijoną svarų sterlingų. Dirbtines mieles žadama sukurti iki 2017 metų.

Kaip ir gyvūnai bei augalai, mielės yra eukariotiniai organizmai, o tai reiškia turintys kompleksiškas struktūras, kurios DNR medžiagą talpina ląstelių branduoliuose. Mokslininkai mieles kaip gyvybės sintetinimo objektą pasirinko dėl to, kad šie grybai turi apie 6 tūkst. genų. Tai, palyginti su kur kas sudėtingesniais organizmais, yra nedidelis skaičius, sudarantis galimybę su esamomis technologijomis mieles susintetinti greičiau ir pigiau.

Daugelis kitų tyrėjų, iš tokių šalių kaip JAV, Kinija ir Indija, šiuo metu dirba su kompiuteriais modeliuodami mielių DNR, kuri paskui bus susintetinta specializuotų bendrovių. Vėliau, sujungus paskirus genetinės medžiagos fragmentus į vientisą struktūrą, bioinžinieriai ketina įterpti ją į gyvų mielių ląsteles, prieš tai pašalinus natūralią jų DNR.

Sintetinė biologija yra bene sparčiausiai šiuo metu besivystanti biologijos mokslo šaka, kuri, kai kurių tyrinėtojų manymu, netolimoje ateityje gali tapti pagrindu naujai pramonės revoliucijai. Šios srities mokslininkai specializuojasi sintetinių organinės kilmės medžiagų ir organizmų kūrime. Tokia veikla apima dirbtinių genų projektavimą ir surinkimą, kuris primena inžinierių, konstruojančių mašinas iš paskirų detalių, darbą.

Žmonės sėkmingai sukurė daugelį su gamtos įvaldymu ir perdirbimu susijusių kultūrinių praktikų, pradedant agrokultūra ir baigiant dirbtiniu apvaisinimu. Genetikos inžinerija ir sintetinė biologija, atrodo, yra dar vienas žingsnis visiško gyvybės ir gamtos įvaldymo kryptimi.

Pirmasis dirbtinis mikroorganizmas, o jei tiksliau, sintetinės DNR pagrindu gyvuojanti biologinio organizmo ląstelė, buvo sukurta genetikos mokslininko Craigo Venterio, o visuomenei pristatyta 2010 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius