-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Mokslininkai nustatė, kodėl motinos pienas kūdikiui toks svarbus

Motinos piene esantis cukrus apsaugo naujagimio žarnyną nuo bakterijų antpuolių.
Mamos pienas tampa prabangos preke
Mamos pienas tampa prabanga. / Fotolia nuotr.

Stiprus ginklas kovoje prieš ligų sukėlėjus buvo rastas stebėtinai gerai žinomame šaltinyje – motinos krūtyje. Žmogaus pienas – medžiaga, idealiai tinkanti ne tik maitinti, bet ir apsaugoti mus – atrodo, tik dabar atskleidžia mokslininkams vieną didžiausių lobių skrynių. Pasirodo, žmogaus pienas yra tarsi vaistai.

„Mes neriam žemyn į vandenynus, kad rastume naujų junginių, kurie galėtų kovoti su ligomis, – sako mitybos mokslininkas Larsas Bode'is iš Kalifornijos universiteto San Diege. –  Tačiau jei jūs pažvelgtumėte į natūralius junginius, esančius motinos piene, būtumėte nustebinti to, ką mes radome.“

Motinos piene yra įvairiausių rinkinių cukraus molekulių, dar vadinamų žmogaus pieno oligosacharidais. Įdomiausia tai, jog cukraus, esančio motinos piene, pagrindinė funkcija yra tikrai ne pamaitinti kūdikį. Jis vaidina labai svarbų mikrobų pasaulio vadovo vaidmenį ir reguliuoja jų populiaciją. Tik dabar mokslininkai nustatė biocheminius procesus, kuriuose dalyvauja šis cukrus ir kaip tai padeda formuoti ir normalizuoti kūdikio žarnyno mikroflorą. Tad krūtimi maitinami kūdikiai turi daug daugiau šansų įgyti gerą virškinimo sistemą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius