Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai: pavasarį virš Arkties gali atsiverti milžiniška ozono skylė

Neįprastai didelė skylė apsauginiame ozono sluoksnyje šį pavasarį gali atsiverti virš Arkties poliarinio rato, praneša Vokietijos mokslininkai. Anot jų, ozono sluoksnio sumažėjimą nulems užsilikę atmosferos teršalai ir šaltas oras, rašo Independent.co.uk.
Ozono skylė virš Antarktikos
Ozono skylė virš Antarktikos / NASA nuotr.

Markusas Rexas iš Alfredo Wegenero instituto Potsdame, Vokietijoje, teigia, kad per kitą savaitę sunyks ketvirtadalis Arkties ozono sluoksnio, o atsivėrusi skylė bus didesnė už ankstesnę „rekordininkę“ 2011-aisiais.

Mokslininkai apie tai sprendžia iš virš regiono pastebėtų vaivorykštinių debesų, kuriuos sukelia esant žemai temperatūrai besikondensuojanti azoto rūgštis.

Dėl vaivorykštinių debesų gali kilti reakcijos, kurios chloriną paverčia aktyviais chemikalais, reaguojančiais su Saulės šviesa ir naikinančiais ozono sluoksnį.

Ozono skylės gali pakenkti ne tik žmonėms, bet ir vandenynų fitoplanktonui, kurio vandenynuose apstu kiekvieną pavasarį.

Fitoplanktonas yra būtinas vandenynų ekosistemoms, nes jis Saulės šviesos pagalba anglies dioksidą verčia deguonimi ir yra atsakingas už pusę Žemėje vykstančio fotosintezės aktyvumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius