Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai pirmą kartą susintetino stabilų karbiną – tvirčiausią pasaulyje medžiagą

Sukurta nauja nuostabi medžiaga – karbinas, kuriai nuo šiol atitenka tvirčiausios pasaulyje medžiagos vardas. Grafeną nuvainikavusį karbiną mokslininkams pavyko pagaminti dėl naujos gamybos technikos, rašo ibtimes.com.
Mokslininkų susintetintas karbinas du kartus tvirtesnis už grafeną
Mokslininkų susintetintas karbinas du kartus tvirtesnis už grafeną / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Anglis

Vienos universiteto mokslininkai sėkmingai pagamino super tvirtą medžiagą stabilioje formoje (tai reiškia, kad ji nesuskilo), kuri 40 kartų tvirtesnė už deimantą ir du kartus – už mokslininkų numylėtinį grafeną.

Karbinas, anglies pagrindu sukurta struktūra, buvo pasiūlyta dar 1885-aisiais. Mokslininkai iki šiol ją galėjo sukurti kompiuterio simuliacijose arba labai trumpomis formomis – vos 100 atomų ilgio.

Dabar mokslininkai panaudojo naują medžiagos gavybos metodą, kurio metu iš dviejų grafeno sluoksnių buvo suformuotas apsauginis vamzdelis, o į jo vidų įdėtas karbinas. Apsauginis sluoksnis neleidžia medžiagai suskilti, todėl mokslininkai sugebėjo susintetinti stabilią 6400 atomų ilgio grandinę.

Mokslininkų atradimas pristatytas žurnale „Nature Materials“. Jame aiškinama, kaip naujasis metodas gali nutiesti kelią masinei medžiagos produkcijai.

Kol kas karbinas mažai ką reikš įprastiniam žmogui. Medžiagos gamyba yra pradinėje stadijoje, o karbino atomų grandinė nė nematoma plika akimi. Tačiau medžiagos tvirtumas ateityje atvers galimybių mechaniniam panaudojimui, taip pat siekiant sukurti tobulą elektros laidumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius