-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Mokslininkai sukūrė DNR skirtą programavimo kalbą

Mokslininkų grupė ir Vašingtono universiteto (JAV) sukūrė programavimo kalbą, skirtą kurti DNR, praneša puslapis „Gizmodo“.
Žmogaus evoliucija
Žmogaus evoliucija / 123rf.com nuotr.

Naująją kalbą sudaro komandų rinkinys, kuriose yra instrukcijos, kaip surinkti šias sudėtingas molekules. Kalbos pagrindą sudaro cheminių reakcijų tinklų koncepcija – sąlygos ir lygtys, kurios aprašo, kaip vyksta cheminės reakcijos tarp medžiagų.

Vienas iš projekto dalyvių Georgas Seeligas teigia, kad reikėtų pradėti nuo cheminių sistemų abstraktaus matematinio aprašymo, o tik vėliau panaudoti DNR kuriant molekules su norimu aktyvumu. „Mes galvojame, kad ateis laikas, kai ši technologija leis atsirasti DNR kūrimo instrumentams, – teigia mokslininkas. – Jei jūs norite, kad kompiuteris vykdytų kitokią užduotį, jūs jį tiesiog perprogramuojate. Šis projektas numato lygiai tą patį, tik chemijos srityje.“

Tokios programavimo kalbos sukūrimas leistų greitai sintetinti DNR, o tai suteiktų galimybę greitai išbandyti norimus vaistus. Tą pačią sistemą galima naudoti ir tų molekulių kūrimui, kurios susiburtų į „išmaniuosius“ sensorius. Juos būtų galima suprogramuoti taip, kad leistų aptikti tam tikras anomalijas ir t.t.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius