Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai sukūrė įrenginį, leisiantį Stephenui Hawkingui bendrauti mintimis

Mokslininkai testuoja įrenginį, kuris leistų fizikui Stephenui Hawkingui bendrauti su pasauliu mintimis. Projekto vykdytojai vaizdžiai aiškina, kad įrenginys „įsilaužia į jo smegenis“.
Stephenas Hawkingas
Stephenas Hawkingas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

70 metų S.Hawkingas serga motorinių neuronų liga, beveik visas jo kūnas yra paralyžiuotas, o šnekėti jis negali jau beveik 30 metų. Šiuo metu su išoriniu pasauliu jis bendrauja naudodamas specialią kompiuterinę programą ir įrenginį, fiksuojantį veido trūkčiojimus. Tačiau ligai progresuojant jam darosi sudėtinga taip bendrauti.

Stenfordo universiteto mokslininkai sukūrė įrenginį „iBrain“, kuris fiksuoja smegenų elektroninį aktyvumą. Tikimasi, kad ateityje pavyks šiuos signalus paversti žodžiais ar frazėmis, skelbia Telegraph.co.uk.

„Mes norėtume atrasti būdą apeiti jo kūną, tarsi įsilaužti į jo smegenis“, – sako projekto vadovas, profesorius Philipas Lowas.

Naujausius tyrimų rezultatus mokslininkai pristatys liepos mėnesį konferencijoje Kembridže. Gali būti, kad technologijos veikimą pademonstruos ir pats S.Hawkingas.

Konferencijai skirtame pranešime aiškinama, kad S.Hawkingas sukuria įrenginiui suprantamus smegenų impulsus įsivaizduodamas, kaip jis judina rankas ar kojas.

Tikimasi, kad patobulinus technologiją ateityje įrenginys sugebės atpažinti sudėtingesnę smegenų veiklą, kitaip sakant, galės skaityti žmogaus mintis ir paversti jas žodžiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius