-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai sukūrė kristalą, kuris gali leisti žmonėms kvėpuoti po vandeniu

Gebėjimas kvėpuoti po vandeniu jau seniai buvo stulbinamas žmonijos išradimas, tačiau dalį jo žavesio atima dideli deguonies bakai ir nepatogios nardymo kaukės. Greitai jų gali ir nebereikėti dėl naujojo kristalo, pavadino „Aquaman Crystal“, arba kitaip - [{(bpbp)Co2II(NO3)}2(NH2bdc)](NO3)2 * 2H2O".
Nardymas
Nardymas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vos šaukštelis šios medžiagos iš kambario gali sugerti visą jame esantį deguonį. Be to, kristalas gali sugerti kur kas didesnę dujų koncentraciją nei deguonies balionai, taigi norint kvėpuoti po vandeniu jos reikėtų gerokai mažiau, su ja plaukioti būtų nepalyginamai lengviau, rašo independent.co.uk.

Manoma, kad ateityje narai galės palikti deguonies bakus namie ir kvėpuoti naudodami tik šią medžiagą

Ši medžiaga išskiria deguonį ją palaipsniui šildant. Profesorė Christine McKenzie sako, kad kristalas gali padėti sergantiems plaučių vėžiu, nes jiems nebereikės nešiotis sudėtingų deguonies tiekimo įrankių.

Manoma, kad ateityje narai galės palikti deguonies bakus namie ir kvėpuoti naudodami tik šią medžiagą, nes ji gali dideliais kiekiais koncentruoti deguonį iš oro ar vandens.

„Aquaman Crystal“ medžiaga atrodo kaip kempinė ir naudoja kobaltą sujungtą su organine molekule, o pavadinta ji vieno komiksų personažo vardu, kuris gali plaukti po vandeniu be kaukės.

Dabar mokslininkai tiria, ar deguonies koncentravimą galima paskatinti panaudojus šviesą, nes dėl sudėtingos cheminės formulės šį kristalą sunku gaminti dideliais kiekiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius