-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai teigia įminę Mėnulio tamsiosios pusės mįslę

Vadinama „Tolimosios Mėnulio pusės aukštumų problema“ pirmą kartą buvo įvardinta 1959 m., kai Sovietų Sąjungos kosminis aparatas „Luna 3“ į Žemę perdavę pirmąsias Mėnulio „tamsiosios pusės“ nuotraukas. „Tamsiąja“ ji buvo pavadinta todėl, kad ji nematoma iš Žemės, o ne dėl to, kad čia nepatenka Saulės šviesa. Mokslininkai atkreipė dėmesį į tai, kad šioje Mėnulio pusėje mažiau jūrų, nei toje, kuri atsukta į Žemės pusę.
Skirtingos Mėnulio pusės
Skirtingos Mėnulio pusės

Astrofizikų grupė ir Pensilvanijos valstijos universiteto (JAV) mano, kad Mėnulio jūrų kiekį nulėmė Žemės palydovo skirtingų pusių plutos storis.

Beje, populiariausia Mėnulio atsiradimo hipotezė yra Žemės susidūrimo su kitu dangaus kūnu teorija. Teigiama, kad tas kūnas savo dydžiu prilygo Marsui. Išoriniai Žemės ir kito dangaus kūno sluoksniai pateko į kosmosą, taip susiformavo Mėnulis.

Mokslininkų teigimu, skirtingose Mėnulio pusėse buvo žymus temperatūrų skirtumas. Tai ir atliko svarbų vaidmenį formuojantis Mėnulio plutai.

Po susidūrimo objektai smarkiai įkaito, išsilydė ir dalis jų išgaravo, sudarydami uolienų, magmos ir garų diską aplink Žemę.

Mėnulis tuomet buvo nuo 10 iki 20 kartų arčiau mūsų planetos nei dabar. Žemės palydovas tuomet apie savo ašį apsisukdavo per tokį patį laikotarpį, kaip ir aplink mūsų planetą.

Kadangi Mėnulis žymiai mažesnis nei Žemė, jis atvėso sparčiau, o iki 2500 laipsnių pagal Celsijų įkaitusi Žemė vis dar apšvitindavo savo palydavo matomąją pusę. Dėl to ji vis dar buvo išsilydžiusi, o tolimoji pusė po truputį vėso.

Mokslininkų teigimu, skirtingose Mėnulio pusėse buvo žymus temperatūrų skirtumas. Būtent tai ir atliko svarbų vaidmenį formuojantis Mėnulio plutai. Žemės palydovo plutoje yra labai didelė aliuminio ir kalcio koncentracija – tai elementai, kurie labai sunkiai išgaruoja.

Kai į garus pavirtusios medžiagos ima vėsti, iš pradžių kritulių pavidalu iškrenta būtent aliuminis ir kalcis. Šie elementai greičiausiai susikondensavo Mėnulio „tamsiojoje pusėje“, kadangi artimesnė Žemei pusė buvo vis dar per karšta. Vėliau, po tūkstančių, milijonų metų, šie elementai su silikatais tapo Mėnulio mantijos dalimi. Po to susidarė lauko špatų atmaina, kuri, galų gale, ir suformavo Mėnulio plutą. Tamsiojoje pusėje tokių mineralų yra daugiau, todėl ir pluta čia storesnė.

Mėnulis šiandien jau atvėsęs, po paviršiumi jis nėra išsilydęs. Kiek anksčiau dideli meteoritai susidurdavo su artimąja Mėnulio puse ir pramušdavo plutą, į išorę išleisdami bazalto lavos ežerus. Taip susiformavo mums žinomos Mėnulio jūros.

Kalbant apie tolimąją pusę, daugumoje atvejų pluta buvo per stora – po susidūrimų su meteoritais lava neištekėdavo. Būtent todėl Mėnulio tamsiojoje pusėje daug slėnių, kraterių ir aukštumų, tačiau beveik nėra jūrų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius