Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NASA perspėja: Antarktidos ledynų tirpimas – neišvengiamas

Visiškas didžiosios Vakarų Antarktidos ledynų dalies ištirpimas yra neišvengiamas, o šis procesas gali privesti prie didesnio globalaus jūros lygio padidėjimo, nei anksčiau prognozuota. Dėl to gyvenvietes būtų priversti palikti milijonai žmonių, pirmadienį paskelbė JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) mokslininkai.
Antarktidos gamta
Antarktidos gamta / PLKSMA nuotr.

Šiltosios vandenynų srovės ir tam tikri vietovių geografiniai ypatumai padėjo sukelti grandinines reakcijas Amundseno jūros ledynuose,tirpdydami juos gerokai greičiau nei manyta anksčiau. Apie tai paskelbė pirmadienį su žurnalistais kalbėjęs NASA glaciologas Ericas Rignotas, kurį cituoja CNN.

Jis rėmėsi tyrimo, kuriame analizuoti 40 metų senumo palydovų ir orlaivių duomenys. NASA sako, kad regione yra tiek ledo, jog šis galėtų pakelti jūros lygį 4 pėdomis ( maždaug 1,2 m). Tiesa, iki tol, kol būtų pasiektas toks lygis, galėtų praeiti ir keli šimtai metų.

Tačiau pirminis ledynų tirpimo poveikis gali būti matomas jau šiame šimtmetyje, – sako geografijos mokslų profesorius Sridharas Anandakrishnanas iš Pensilvanijos (JAV) valstijos universiteto.

Jūros lygiui pakilus tokiu mastu milijonai arčiau jūros gyvenančių žmonių būtų priversti palikti savo gyvenvietes.

Jungtinių Tautų tyrime anksčiau skelbta, kad jūros lygis pasaulyje iki 2100 m. gali pakilti nuo 1 iki 3 pėdų ( 30 – 90 cm). Jūros lygiui pakilus tokiu mastu milijonai arčiau jūros gyvenančių žmonių būtų priversti palikti savo gyvenvietes.

Tiesa, į JT tyrimą neįtrauktas galimas Vakarų Antarktidos regiono tirpimas, nes apie jį tuomet nebuvo pakankamai duomenų.

Nuo 1973 m, greitis, kuriuo tirpsta ledynai, padidėjo 77 procentais. Pasak mokslininkų, tam įtakos turėjo kelios priežastys.

Ledynai Vakarų Antarktidoje, skirtingai nei Rytų, yra žemiau jūros lygio. Tai reiškia, kad šiltos vandenynų srovės gali ledynus skalauti nuo pat pamatų – į tas vietas, kur ledas jungiasi su dugnu.

Dėl to ledynai tirpsta iš vidaus, traukiasi kur kas greičiau ir praranda masę, todėl ledynai lengviau atskyla ir išplaukia į jūrą. Jūroje jie pradeda tirpti dar greičiau. Kalnas ar kitas iškilimas jūros dugne gali sulėtinti šį procesą. Tačiau beveik visas Amundseno jūros dugnas yra slysta žemyn.

E. Rignotas sako tikintis, kad dėl ledynų tirpimo taip pat kaltas globalinis atšilimas ir Žemės ozono sluoksnio nykimas kurie, pasak mokslininko, turėjo įtakos vėjų pasikeitimas šioje zonoje, o dėl to šilto vandens srovės pajudėjo ledynų link.

Domitės mokslo ir informacinių technologijų naujienomis? Prisijunkite prie Mokslas.IT socialiniuose tinkluose „Facebook“ ir „Twitter“. Patirkite netikėtų atradimų!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius