Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nauja mokslininkų ataskaita gąsdina: ledynai Grenlandijoje ir Antarktidoje gali ištirpti per 50 metų

17 specialistų, vadovaujamų klimato kaitos aktyvisto, daktaro Jameso Hanseno, paskelbė intriguojančią ataskaitą, kuri verčia abejoti ankstesnių tyrimų rezultatais. Jų paskelbti rezultatai praneša grėsmingą žinią pasauliui – ledynai Grenlandijoje ir Antarktidoje ištirps 10 kartų greičiau nei manyta anksčiau. Dėl to jūros lygis per ateinančius 50 metų pakils mažiausiai 10 pėdų.
Įspūdingas, tačiau taip pat tirpstantis Larseno ledynas Antarktidoje
Įspūdingas, tačiau taip pat tirpstantis Larseno ledynas Antarktidoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

J.Hansenas, kuris buvo pirmasis mokslininkas, 1988 metais paskelbęs, jog globalinis atšilimas prasidėjo ir klimatas pasikeis negrįžtamai, neslepia, jog naujojo tyrimo rezultatai dar nėra patvirtinti. Tačiau bendraudamas su žiniasklaida jis užtikrintai kalbėjo, jog šie duomenys juos gavusiems mokslininkams nekelia jokių abejonių, skelbia Slate.com.

„Rezultatus gavome naudodami įvairių tyrimų mišinį: paleoklimato įrašus, kompiuteryje modeliuodami ir analizuodami turimus duomenis, visa tai derindami su pastabomis ir įžvalgomis apie jūros lygio kilimą. Tačiau tikrame pasaulyje viskas juda dar greičiau nei modeliuotame“, – sakė J.Hansenas.

„Scanpix“/AP nuotr./Išankstinis observatorijos pristatymas žurnalistams aukščiausiame Niujorko pastate
„Scanpix“/AP nuotr./Niujorkas

Mokslininkų studija konkrečiai nenurodo, kada galima laukti radikalių pokyčių, tačiau pabrėžia, jog tai gali įvykti šiame amžiuje. Jų išvados gąsdina: tikėtiname klimato pokyčių scenarijuje nurodoma, kad Niujorkui, taip pat ir kitiems pakrančių miestams, gali būti likę gyvuoti vos keletas dešimtmečių – vėliau jie tiesiog bus užlieti ir paskęs.

Kad tam būtų užkirstas kelias, J.Hanseno teigimu, reikia susivienyti visoms tautoms. Tik tokie radikalūs ir visuotini veiksmai dar gali duoti matomų rezultatų.

„Jei nebus užkirstas kelias ir toliau į atmosferą pateks didžiulis teršalų kiekis, kelių metrų jūros kilimas bus neišvengiamas ir tikėtinas jau šiame amžiuje. Tai turės sukrečiančių socialinių ir ekonominių pasekmių. Kils konfliktai dėl priverstinės migracijos ir ekonomikos žlugimo, mūsų planetai, kaip civilizacijai, kils reali grėsmė“, – pristatydamas ataskaitą žurnalistams kalbėjo mokslininkas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Naujausi duomenys rodo, kad jūros lygis neišvengiamai kils – kai kurie miestai pasmerkti paskęsti

Ledynai tirpsta taip greit, kad mokslininkai priversti pripažinti, jog iš esmės negali pasakyti, kaip sparčiai tai vystysis toliau. J.Hanseno komandos tyrimas tik patvirtino blogiausias prognozes, jau anksčiau skelbusias, jog šie pokyčiai yra dramatiški.

Vienas iš studijos bendraautorių yra Ericas Rignotas, kurio paties tyrimas pernai nustatė, kad ledynas Vakarų Antarktidoje pasiekė „negrįžtamumo“ ribą.

Reikia pažymėti, kad norėdamas, jog šie duomenys visuomenę pasiektų kuo greičiau, J.Hansenas juos paviešino nesulaukęs oficialaus ataskaitos įvertinimo. Jo žodžiais tariant, tokį kelią jis pasirinko siekdamas, jog visuomenė naujausią informaciją gautų dar prieš tai, kai gruodį Paryžiuje vyks Jungtinių Tautų Klimato kaitos konferencija. 

Joje aktyvistas tikisi pristatyti jau specialistų įvertintą ir aptartą ataskaitos variantą. Iki to laiko jis šią žinią ketina asmeniškai pristatyti ir pasaulio lyderiams. 

„Scanpix“ nuotr./Jamesas Hansenas
„Scanpix“ nuotr./Jamesas Hansenas

J.Hansenas ir anksčiau buvo žinomas, kaip aktyvus kovotojas su klimato kaita. 2013 metais jis paliko daug metų užimtas aukštas pareigas NASA, nes, jo žodžiais tariant, „būdamas vyriausybės darbuotoju, negalėjo liudyti prieš valstybę“. O papasakoti turėjo ką. 

Tapęs nepriklausomu klimato kaitos aktyvistu, mokslininkas deda visas pastangas, kad pasaulio galingieji į gresiančias problemas ne tik atkreiptų dėmesį, bet ir darytų viską, jog jos būtų sprendžiamos ir bent  šiek tiek pristabdomos. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius