Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Naujas Billo Gateso projektas – paslėpti viešųjų tualetų dvoką

Visiems yra tekę apsilankyti švara neblizgančiame viešajame tualete. Kartais nepaisydami gamtos šauksmo žmonės neapsikentę kvapo apsisuka ir išeina.
Billas Gatesas
Billas Gatesas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Mūsų kraštuose tai nėra labai didelė problema, tačiau 2,4 milijardai pasaulio gyventojų gyvena be tualeto. Radę nešvarų viešąjį tualetą jie dažnai renkasi krūmus, medžius ir paplūdimius, o tai yra ekologinė problema. Tačiau dabar Billo ir Melindos Gatesų fondas su mokslininkų pagalba ruošiasi šią problemą išspręsti.

Lankydamiesi viešuosiuose tualetuose nemažai žmonių bijo užsikrėsti infekcinėmis ligomis, tačiau mūsų kraštuose tai beveik neįmanoma. Tuo tarpu besivystančiame pasaulyje nemažai žmonių naudojasi bendrais tualetais. Išvaizda ir kvapas gena žmones atlikti gamtinius reikalus lauke, o tai yra ir ekologinė, ir medicininė problema – kasmet dėl higienos trūkumo sukeliamų ligų pasaulyje miršta iki 800 tūkst. vaikų.

Fondas dirbs kartu su Ženevoje įsikūrusiu kvapų gamintoju „Firmenich“. Projekto tikslas – sukurti specialius kvepalus viešiesiems tualetams. Manoma, kad nejausdami nemalonaus kvapo žmonės dažniau naudosis šiais patogumais. Visgi, priešingai nei daugeliui gali pasirodyti, išspręsti šią problemą nėra taip lengva.

Žinoma, daugelis pamanys, kad užtenka stiprių chemikalų ir oro gaiviklio, kad išvietėje neliktų šlykštaus kvapo. Tačiau iš tikrųjų realybėje tokios priemonės problemą išspręstų tik labai trumpam laikui. Teigiama, kad lauko tualetuose yra apie du šimtai skirtingų chemikalų, kurie jungiasi ir skyla, sukurdami nemalonų kvapą. Todėl paprasto tualetų gaiviklio paprasčiausiai nepakanka.

VIDEO: Smells of Success

„Firmenich“ yra kūrusi kvepalus tokiems žymiems mados kūrėjams kaip Ralphas Laurenas, tačiau naujausia jai tekusi užduotis yra kur kas žemiškesnė. Kompanijos specialistai paėmė mėginius iš lauko išviečių Indijoje, Kenijoje, Ugandoje ir Pietų Afrikoje. Jiems pavyko identifikuoti pagrindinius smarvės sukėlėjus, o tuomet, po daugelio nesėkmingų bandymų, sukurti kvapą maskuojančius „kvepalus“.

Billas Gatesas pats juos išbandė ir negalėjo atsistebėti jų efektyvumu. Šie chemikalai tiesiog prislopina žmonių kvapo receptorių jautrumą, kuomet jie įžengia į viešąjį tualetą. Žinoma, kol kas „kvepalai“ išbandyti tik laboratorijoje, tačiau netrukus prasidės bandymai Indijoje ir Afrikoje.

Viešųjų tualetų problema visame pasaulyje yra skirtinga. Vienur jų tiesiog nepakanka, kitur jie nešvarūs, o dar kitur visas kaimas turi naudotis vos viena ar dviem išvietėmis. Tokia situacija XXI a. yra nepateisinama, todėl Billo ir Melindos Gatesų fondas ėmėsi veiksmų problemos sprendimui surasti. Tiesą sakant, šis fondas jau ne vienerius metus stengiasi pagerinti tualetų būklę visame pasaulyje, todėl galima tikėtis, kad panašių inovacijų bus ir ateityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius