Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujas plastikas leis gaminti nedūžtančius išmaniuosius telefonus

Sunku surasti populiaresnę nei plastikas medžiagą, kuri būtų taip plačiai naudojama išmaniųjų telefonų korpusų gamyboje. Jis lengvas, nebrangus, tačiau atsparumas gana sąlyginis ir tai gali patvirtinti daugelis telefonų savininkų, kurie netyčia numetė įrenginį ant grindinio.
Plastikas
Plastikas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Plastikas

Vilties tokiems nelaimėliams suteikia Djuko universiteto (JAV) mokslininkų išradimas. Jų sukurta plastiko modifikacija nuo smūgių tampa tik tvirtesnė.

Tokia savybę plastikui suteikia kruopščiai parinkta molekulinė struktūra. Kaip ir kituose plastikuose, pagrindą sudaro anglis, tačiau šio elemento atomai surikiuoti į trikampius, kurie formuoja ilgas grandines su keliais bromo atomais vienoje pozicijoje. Tokia struktūra konvertuoja deformaciją į „pozityviai veikiančią“ energiją.

Paprastai smūgio atveju plastiko molekulių struktūra tampa chaotiška, tačiau naujojo plastiko atveju į suardytas trikampių vietas patenka bromo molekulė, kuriai padeda ir naujai įvestos karboksilato molekulės. Ilgai trunkantys eksperimentai parodė, kad, lyginant su įprastu plastiku, naujos modifikacijos atsparumas išorės poveikiui padidėja 200 kartų.

Žinoma, naujasis plastikas gali būti naudojamas ne tik išmaniuosiuose telefonuose. Pavyzdžiui, jų pagrindu gali būti kuriami dirbtinių širdžių vožtuvai, kurie veiks daug ilgiau už dabartinius, taip pat protezai ir t.t.

Šiuo metu mokslininkai pasiekti atvirkščią „sutvirtėjimo“ procesą, kuris leis sukurti tvirtą, tačiau tuo pačiu minkštą bei lankstų plastiką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius