Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nauji Tutanchamono kapavietės tyrimai gali padėti įminti Nefertitės kapo paslaptis

Mokslininkai rado naujų įrodymų, kad Egipto faraono Tutanchamono kapavietėje gali būti dar du slapti kambariai. Šiuose kambariuose gali būti ir ilgai ieškotas karalienės Nefertitės kapas, rašo Huffingtonpost.com.
Tutanchamono kaukė
Tutanchamono kaukė / Bjørno Christiano Tørrisseno nuotr.

Ketvirtadienį ir penktadienį Tutanchamono kapavietė Karalių slėnyje buvo nuskenuota naudojant infraraudonųjų spindulių termografiją.

„Pirminė analizė leidžia daryti prielaidą apie dar vieną patalpą, kurioje yra kitokia temperatūra nei kitose šiaurinės sienos vietose“, – sakė Egipto Istorinio paveldo (Ministry of Antiquities) ministras Mamdouh el-Damaty'us.

Kape tikimasi rasti ir visas beveik 4,5 tūkst. metų senumo brangenybes.

Reikia papildomų duomenų, kad šios hipotezės būtų patvirtintos, tačiau temperatūros pokyčiai leidžia galvoti apie už sienos esančią ligi šiol nematytą erdvę.

Tokios išvados paremtų vasarą plačiai nuskambėjusią Nicholaso Reeveso teoriją, kuris išnagrinėjęs aukštos rezoliucijos kapavietės sienų vaizdus paskelbė apie dvejų užmūrytų durų žymes.

N.Reevesas mano, kad dabartinė kapavietė nebuvo paruošta Tutanchamonui. Esą jos išvaizda primena kapavietę karalienei, o ne karaliui. Anot jo, už durų esančiose erdvėse galima tikėtis surasti karalienės Nefertitės palaidojimo vietą.

Kai kurie mokslininkai tiki, kad 1898 m. rasta mumija yra karalienės Nefertitės, tačiau ne visi su tuo sutinka. Galutinė Nefertitės laidojimo vieta laikoma viena didžiausių egiptologijos paslapčių.

Pasak N. Reeveso, kadangi Tutanchamonas mirė būdamas jauno amžiaus, jam dar nebuvo paruošta kapavietė, todėl faraonas buvo palaidotas Nefertitei skirtoje vietoje.

Jeigu kapavietė iš tiesų yra ten, kur mano N.Reevesas, greičiausiai jos nepastebėjo ir kapų plėšikai, todėl kape tikimasi rasti ir visas beveik 4,5 tūkst. metų senumo brangenybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius