Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Netikėtas atradimas: vaistai nuo epilepsijos suaugusiems gali padėti išmokti įgūdžių, kuriuos įgyja tik vaikai

Mokslininkų komanda sako atradusi būdų performuoti kritinius smegenų vystymosi etapus. Tai leistų suaugusiems išmokti tokių įgūdžių, kurių galima įgyti tik ankstyvose organizmo vystymosi stadijose, pavyzdžiui, klausos ar kalbų, rašo rawstory.com.
Smegenų veikla
Smegenų veikla / Fotolia nuotr.

Pasak tyrimo „Frontiers in Systems Neuroscience“, nuotaiką stabilizuojantis vaistas nuo epilepsijos – valproatas leidžia suaugusiųjų smegenims surinkti tą pačią informaciją visiškai be pastangų,kaip ir svarbiuose vaikystės etapuose.

Nuotaiką stabilizuojantis vaistas leidžia suaugusiųjų smegenims surinkti tą pačią informaciją  be  papildomų pastangų, kaip ir svarbiuose vaikystės etapuose.

Kritiški laiko periodai, per kuriuos sukaupta patirtis turi besitęsiantį poveikį elgsenos ir smegenų funkcijos vystymuisi, yra užfiksuojama dažniausiai ankstyvoje organizmo gyvenimo stadijoje. Pavyzdžiui, šie įgūdžiai leidžia vaikui pradėti kalbėti be jokių formalių gramatikos ar žodyno treniruočių.

Šis laikotarpis baigiasi, kai fermentai, pasak autorių, „sustabdo smegenų plastiškumą“, todėl mokslininkai iškėlė prielaidą, kad šių fermentų gamybą blokuojantis vaistas galėtų leisti iš naujo atkurti šį periodą.

Molekulinės biologijos žinovas iš Harvardo universiteto mokslininkas Takao Henschis pasakojo apie tyrimą, kurio metu fermentus stabdantis valporatas buvo duotas suaugusiems vyrams be jokio muzikinio išsilavinimo. Po to vyrai stengėsi įgyti absoliučią arba „puikią“ klausą. Pasak mokslininkų, iki šiol nebuvo atvejų, kad suaugusieji įgautų absoliučią klausą.

Pusei vyrų buvo duotas valporatas, kitai pusei – placebas ir visi jie mokėsi muzikos.

„Sprendžiant iš to, kaip sunku vystyti klausos gebėjimus vėlesniame amžiuje, mes manome, kad net ir nedideli pokyčiai vyrų gebėjimuose, kurie gavo valporatą, palyginus su placebo grupe, leidžia kalbėti apie smegenų plastiškumo atnaujinimą“, – rašo tyrėjai.

Tie tyrimo dalyviai, kurie vartojo valporatą, pasirodė žymiai geriau nei placebą vartojusi vyrų grupė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius