Švedijos mokslininkai, kurių tyrimas išspausdintas žurnale „Scandinavian Journal of Primary Health Care", stebėjo vidutinio amžiaus vyrus, kurie kasdien gerdavo riebų pieną, sviestą ir grietinėlę, ir nustatė, kad jie turi žymiai mažesnę riziką susidurti su antsvorio problemomis ilgalaikiu periodu, palyginus su tais vyrais, kurie niekuomet nevalgė pieno produktų ar juos vartojo labai retai.
Kitame „European Journal of Nutrition“ išspausdintame tyrime pateikiama 16 tyrimų metaanalizė. Mokslininkai, prieš analizuodami tyrimų duomenis, iškėlė hipotezę, kad daug riebalų turintys produktai padidina riziką nutukti ir susirgti širdies ligomis. Tačiau atlikus metaanalizę buvo nustatytos priešingos išvados hipotezei – vartojantys daugiau riebalų kaip tik turi mažesnę riziką nutukti.
„Mes matome vis daugiau ir daugiau atvejų, kai didesnis suvartojamas pieno produktų kiekis nulemia mažesnę kūno riebalų masę“ , – sako mokslininkas Gregas Milleris.
Kol kas mokslininkai neturi vienos nuomonės, kas gali lemti tokius rezultatus. Daugelis tyrėjų atkreipia dėmesį į sotumo faktorių. Gali būti, kad didesnis kiekis riebalų pieno produktuose gali lemti, jog jaučiamės sočiau, todėl mažiau valgome.
Kitas paaiškinimas kiek sudėtingesnis. „Pieno riebaluose gali būti biologiškai aktyvių medžiagų, kurios pakeičia mūsų medžiagų apykaitą taip, kad padeda mums naikinti riebalus ir juos paversti energija, o ne kaupti organizmuose“, – sako G. Milleris.
Ryšys tarp suvartojamų pieno riebalų ir mažesnio riebalų kiekio organizme taip pat pastebėtas ir stebint vaikus.