Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Parazitas ėda gyvus elnius ir šiurpina ūkininkus – o kas, jei karves užpuls?

JAV, Floridos valstijos pietinėje dalyje, pastebėtas grėsmingas parazitas, kurio populiacijos buvo beveik išnaikintos, tačiau dabar jis kėsinasi grįžti, darydamas milžinišką žalą laukiniams gyvūnams ir bauginantis vietinius ūkininkus, rašo livescience.com.
Key elnias
Key elnias / Vida Press nuotr.

Valstijos ir federalinės valdžios atstovai jau ėmėsi priemonių vėl riboti grėsmingo parazito populiacijas, kad jis nepridarytų katastrofiškos žalos.

Naujojo pasaulio mėsinė musė (iš tikrųjų – tai keturios Cochliomyia genčiai priklausančios musių rūšys), į gyvus, bet pažeistus audinius dedanti savo lervas, kurios vėliau būtent gyvu audiniu ir maitinasi, paskutinį kartą JAV buvo pastebėta praėjusio amžiaus aštuntame dešimtmetyje – su šiuo bjauriu parazitu net 50 metų buvo kovojama JAV pietryčiuose ir Centrinėje Amerikoje.

Tačiau šiemet Florida Keys salyno gamtosaugininkai pradėjo matyti vis daugiau bjauriai atrodančių žaizdų ant šiame salyne gyvenančių Key elnių (Odocoileus virginianus clavium) – nykstančios mažiausių Šiaurės Amerikoje elnių rūšies – kūnų. Nuo šių metų liepos būtent dėl musių infekcijos jau žuvo apie 15 proc. šių elnių populiacijos (132 gyvūnai), dauguma jų buvo prijaukinti. O rugsėjį laboratoriniais tyrimais patvirtinta: bjaurusis parazitas grįžo.

Nors šios mėsinės musės lervos gali apsigyventi bet kokio šiltakraujo gyvio organizme – taip pat ir žmogaus – daugiausiai žalos jie pridaro galvijams ir kitiems naminiams gyvūnams. Pastarąjį kartą, kai Naujojo pasaulio mėsinių musių populiacija buvo pasiekusi savo piką (apie 1930 metus), šie vabzdžiai kasmet pridarydavo milijonais dolerių vertinamų nuostolių ūkininkams. Jeigu šios musės vėl užsiveis, JAV Žemės ūkio departamento vertinimu, dabar jų daromą žalą būtų galima vertinti milijardais dolerių. Kasmet.

Vida Press nuotr./Musės lerva
Vida Press nuotr./Musės lerva

Kol kas nėra žinoma, kaip galėjo grįžti parazitas, kuris šiame regione jau buvo visiškai išnaikintas, tačiau valdžios atstovai spėja, kad musės migravo kartu su atvežtiniais gyvuliais arba su kroviniu, gabenamu iš Haičio arba Kubos – lėktuvai iš šių regionų neretai leidžiasi Florida Keys salyne. Musės natūrali gyvenamoji aplinka yra tropikai, Karibų ir Centrinės Amerikos šalyse jų populiacijos vis išauga, nepaisant aktyvių tuose regionuose vykdomų naikinimo programų.

„Žvelgiant labai plačiai, tai – tik vienas, pats naujausias pavyzdys, parodantis, kad mes nesugebame adekvačiai apsaugoti žmonių, žemės ūkio ir aplinkos nuo mažėjančio pasaulio ir vis stiprėjančių ryšių tarp skirtingų pasaulio vietų pasekmių“, – sakė Floridos Žemės ūkio komisaras Adamas Putnamas.

Tad amerikiečiai iš archyvų išsitraukė prieš dešimtmečius paslėptus musių naikinimo protokolus, nupūtė nuo jų dulkes ir dabar įrenginėja karantino be patikrinimo zonas visiems gyvūnams, kurie keliauja ar yra pervežami per teritorijas, kuriose gyvena musės. Elniams duodami antiparazitiniai preparatai, į laisvę kas savaitę išleidžiama sterilių musių patinų grupė. Kadangi šių musių patelės poruojasi tik kartą per gyvenimą, milijonai sterilių patinų slopina populiacijos plitimą, nes patelė po bendravimo su tokiu patinu jaučiasi atlikusi savo evoliucinę pareigą rūšiai.

Panašu, kad kol kas šios priemonės yra veiksmingos: pastarosiomis savaitėmis musių aukų kiekis nebeauga, aplinkosaugininkai apie nuo parazitų žuvusius elnius nebepranešinėja, o parazitų populiacijos kontrolės priemonės ir toliau aktyviai taikomos.

Key elnių nacionalinio prieglobsčio darbuotojai apžiūrinėja kiekvieną elniuką – kad tik ant jų nebūtų infekcijos požymių. O infekciją pastebėti labai nesunku: tai yra bjauriai atrodančios, besiplečiančios žaizdos, pilnos mėsėdžių lervų. Šio parazito lervas nuo kitų musių atskirti lengva – jų kūnas primena medvaržčius (todėl amerikiečiai jas vadina screwworm). Tačiau suaugusios musės praktiškai nesiskiria nuo paprasčiausių naminių musių. Jos savo kiaušinius deda atvirų žaizdų pakraščiuose, kurios gali būti pačių įvairiausių dydžių – kad ir erkės įkandimas, kastravimo pjūvis ar ką tik gimusio elniuko bamba. Išsiritusios lervos tarsi medvaržčiai neria į žaizdą ir pradeda ryti gyvus savo aukos audinius.

„Youtube“ svetainėje gausu vaizdo įrašų, kuriuose galima pamatyti, kaip atrodo lervomis užkrėstos žaizdos, tačiau juos žiūrėti rekomenduojama tik itin stiprių nervų skaitytojams (paieškos laukelyje pakanka įvesti žodį screwworm).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius