Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulyje sparčiai mažėja vandens išteklių

Dar 2012 m. NASA paleido du palydovus GRACE, apie kuriuos mažai kas žino. Palydovai skirti gravitacijos ir klimato stebėjimo eksperimentams. Siųsdami signalus tarp palydovų ir Žemės, jie matuoja gravitacinį lauką įvairiuose mūsų planetos taškuose.
Šaltinis „Lino verdenė“
Šaltinis „Lino verdenė“ (asociatyvi nuotr.) / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Be to, kad GRACE matuoja Žemės gravitacinį lauką, palydovai geba padėti skaičiuoti daugybę Žemės išteklių, tarp jų ir gėlą vandenį, rašo „The Daily Reckoning“.

GRACE gali nuspėti potvynius dar trejus metus prieš jiems įvykstant – palydovai nustato žemės prisodrinimą vandeniu ir tokiu būdu – potvynio galimybę.

Palydovų duomenys parodė, kad 13-oje iš 37 ežerų nuo Kalifornijos iki Artimųjų Rytų ar Kinijos vandens sumažėjo.

Per praėjusias savaites GRACE atliko 37 didžiausių vandeningų sluoksnių tyrimą ir nustatė, kad daugiau nei trečdalis jų yra išnaudojami per didelėmis normomis. Jie senka greičiau nei gali būti atkurti  natūraliais ištekliais.

Palydovai gali matuoti nežymius gravitacinio lauko pokyčius bet kurioje Žemės vietoje. Kai vandeningame sluoksnyje sumažėja vandens, nežymiai sumažėja ir gravitacinė trauka.

Palydovų duomenys parodė, kad 13 iš 37 ežerų nuo Kalifornijos iki Artimųjų Rytų ar Kinijos vandens sumažėjo.

8 iš 13 buvo apibūdinti kaip išsekinti be jokių atsigavimo ženklų, 5 iš jų – žymiai nusekę su nedideliu atsigavimu, tačiau nepakankamu.

Ilgainiui visi vandeningi sluoksniai nuseks, nes juose nebus pakankamai naujo vandens.

Vyriausioji tyrimo autorė Alexandra Richey sako esanti sunerimusi dėl to, kas gali nutikti pristigus vandens įtampos zonose, tokiose kaip Artimieji Rytai.

Arabijos vandeningi sluoksniai tiekia vandenį 60 mln. Artimųjų Rytų gyventojų ir jie buvo apibūdinti kaip labiausia nualinti. Indijos baseino vandeningas sluoksnis Indijoje ir Pakistane yra antra labiausiai nualinta sistema. Pakistanas, pasak NASA šaltinių, palaipsniui išima vandenį iš sistemos. Vanduo taip pat teka ir pro Indiją.

GRACE palydovai neseniai padėjo apskaičiuoti, kiek vandens reikia Kalifornijai, kad ši atsigautų nuo sausrų. Palydovų duomenys parodė, kad reikia 11 trln. galonų vandens arba sniego. Tai – dvigubai daugiau, nei telpa visame didžiausiame JAV vandeningame sluoksnyje.

Be to, palydovų duomenys rodo, kad vandens atsargos Kalifornijoje ir toliau smarkiai mažėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius