Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Piramidė Antarktidoje? Mokslininkai pateikia savo nuomonę

Socialiniuose tinkluose ir net žiniasklaidos šaltiniuose tarsi gaisras per sausą mišką nuvilnijo žinia apie Antarktidoje pastebėtą unikalų piramidės formos kalną – iš savo urvų iškart išlindo šimtai sąmokslo teoretikų, pradėjusių svarstyti apie šios struktūros kilmę.
Piramidę primenantis kalnas Antarktidoje
Piramidę primenantis kalnas Antarktidoje / Google Maps nuotr.

Kai kurie tvirtina, kad tai kažkokia senovės civilizacija pastatė piramidę, kiti įsitikinę, kad tai svečių iš kosmoso darbas.

O mokslas per visas jų teorijas pjauna Okamo skustuvu – principu, aiškinančiu, kad paprasčiausias paaiškinimas dažniausiai ir yra teisingas. Anot ekspertų, kurių nuomones surinko livescience.com svetainė, piramidės šonus primenantys kalno šlaitai yra ne kas kita, kaip šimtų milijonų erozijos metų darbas.

„Tai tiesiog į piramidę panašus kalnas. Natūralus piramidės formos susidarymas nėra neįmanomas – daugybė kalnų viršukalnių dalinai primena piramides, tačiau dažniausiai piramidės šonus primena tik dvi šlaito pusės, keturios pasitaiko retai“, – sakė Kalifornijos universiteto Irvine (JAV) Žemės sistemų profesorius Ericas Rignotas.

Piramidę primenantis kalnas, neturintis formalaus pavadinimo, yra viena iš daugelio viršūkalnių, kyšančių iš Antarktidos Elsvorto kalnyno, kurį 1935 metais skrydžio metu atrado amerikietis aviatorius Lincolnas Ellsworthas.

Kitaip tariant, bevardis kalnas, kurį „Google Maps“ paslaugoje galima pamatyti šiomis koordinatėmis, greičiausiai yra „vientisas uolienos sluoksnis. Tas kalnas nėra labai didelis, tai nieko nuostabaus tame nėra“, – sakė Nicholso koledžo (JAV) aplinkos mokslų profesorius Mauri Pelto.

Tiesa, rytinis šio kalno šlaitas aiškiai išsiskiria iš kitų. Jeigu kiti šlaitai leidžiasi žemyn, tai rytinis driekiasi į rytus ir aukštyn.

„Tikriausiai erozija rytinio šlaito taip nepaveikė“, – sakė M.Pelto.

Jis pridūrė, kad nors kai kurie žiniasklaidos šaltiniai kalną vadina „naujai atrastu“, iš tikrųjų tai yra labai mažai tikėtina. Mat šiek tiek piečiau aptarinėjamo kalno, „Patriot Hills“ pavadintoje vietovėje, yra klimatologų bazė.

„Iš tikrųjų šis kalnas turėtų būti matomas tiesiai iš Patriot Hills“, – sakė M.Pelto.

O kalbėdamas apie sąmokslo teorijų gerbėjus, svarstančius apie piramidės formos kalno kilmę, mokslininkas pasidžiaugė: „Na, jie bent jau apie kažką galvoja. Galbūt begalvodami ir jie kažką supras“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius