-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Iš anglies dvideginio gamins aukštos kokybės plastiką

Po sėkmingo bandymo etapo kompanija „Bayer“ siekia pradėti komercinę plastiko gamybą iš naujos žaliavos – šiltnamio efektą sukeliančių dujų (anglies dvideginio).
Iš anglies dvideginio gaminamas prekursorius poliolis, kuris naudojamas poliuretano putų gamybai. Šios aukštos kokybės medžiagos yra įvairiuose kasdien naudojamuose daiktuose – balduose, automobilių detalėse, šaldymo įrenginiuose ir izoliacinėse pastatų medžiagose.
Iš anglies dvideginio gaminamas prekursorius poliolis, kuris naudojamas poliuretano putų gamybai. Šios medžiagos yra įvairiuose kasdien naudojamuose daiktuose – balduose, automobilių detalėse, šaldymo įrenginiuose ir izoliacinėse pastatų medžiagose. / „Bayer“ nuotr.
Temos: 1 Plastikas

Įmonė planuoja gamybos įrenginių statybą Dormagene (Vokietijoje), kur CO2 bus naudojamas prekursoriui gaminti, kuris skirtas aukštos kokybės poliuretano putoms išgauti. Pradinis tikslas – nuo 2015 m. pradėti gaminti didelį kiekį prekursoriaus.

Anglies dvideginio panaudojimas padės tausoti aplinką, nes CO2 pakeis didelę dalį tokių plastiko gamybai naudojamų iškasenų kaip nafta, kuri būtų naudojama tik išimtinais atvejais. Kartu „Bayer“ tikisi, kad ši naujovė bus ekonomiškai naudinga dėl nesudėtingo gamybos proceso.

Išmetamosios dujos kaip pelninga žaliava

„CO2 uždegama žalia šviesa – išmetamosios dujos taps naudinga ir pelninga žaliava, esame viena pirmųjų įmonių pasaulyje, pritaikiusių visiškai kitokį aukštos kokybės putų gamybos metodą“, –  sako Patrickas Thomas, „Bayer MaterialScience“ generalinis direktorius.

Naujosios žaliavos gamintojas aktyviai bendradarbiavo su pramonės sektoriaus ir akademinės bendruomenės partneriais, siekdamas išplėtoti pastaruosius dvejus metus intensyviai bandomą procesą. Pasinaudojusi viešai finansuoto tiriamojo projekto „Svajonių produkcija“ suteiktomis galimybėmis, pilotinė gamykla pagrindinėje „Bayer“ būstinėje Lėverkuzene pagamino nedidelį kiekį prekursoriaus poliolio, kuriame CO2 yra chemiškai surištas.

Medžiaga naudojama poliuretano putų gamybai. Šios aukštos kokybės medžiagos yra įvairiuose kasdien naudojamuose daiktuose – balduose, automobilių detalėse, šaldymo įrenginiuose ir izoliacinėse pastatų medžiagose. Atlikus savybių bandymą buvo patvirtinta, kad naujosios putos yra tokios pat aukštos kokybės, kaip ir konvencinė medžiaga, kurios gamybai naudojamos naudingosios iškasenos.

Iš CO2 pagaminti čiužiniai

„Sėkmingai užbaigę bandymo etapą, šiuo metu siekiame įgyvendinti antrąjį etapą, kad galėtumėme pradėti komercinę gamybą. Pirmąsias CO2 pagrindu pagamintas lanksčiąsias putas naudosime čiužinių gamybai. Planuojamuose gamybos įrenginiuose Dormagene tilps kelios dešimtys tūkstančių tonų produkcijos. Žinoma, tiek nepakaks norint patenkinti rinkos paklausą. Tai „Bayer“ užpatentuota ir registruota technologija, todėl kol kas nenusprendėme, ar būsime vieninteliai ir išskirtiniai šio inovatyvaus poliolio gamintojai. Svarstoma ir licencijų išdavimo galimybė“, – teigia P.Thomas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius