-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prasideda tarptautinis mokslo projektas, kurio tikslas – sukurti kompiuterį, kuris veiks kaip žmogaus smegenys

Šveicarijoje paskelbta dešimtmetį truksiančio projekto „The Human Brain Project“ (HBP) pradžia, kurio tikslas – išsiaiškinti, kaip veikia žmogaus smegenys, bei sukurti tokiu modeliu veikiantį superkompiuterį. Projekte, kuris kainuos per 1,6 mlrd. dolerių, dalyvauja 135 mokslo institucijos iš viso pasaulio, skelbia BBC.
Smegenys
Smegenys / Fotolia nuotr.

Žmogaus smegenys yra sudėtingiausia žmonijai žinoma sistema. Projekto pradžioje mokslininkai sieks geriau suprasti žmogaus smegenų funkcijas, o vėliau tikisi išsiaiškinti, kaip mes mokomės, galvojame, matome ar girdime.

Šiuolaikiniai superkompiuteriai gali atlikti kvadrilijoną operacijų per sekundę. Tačiau HBP direktorius Henry Markramas turi kur kas didesnių užmojų. Anot jo, dar šį dešimtmetį bus sukurti tūkstantį kartų galingesni įrenginiai. Tokiems neįtikėtinai greitiems kompiuteriams reikės naujų atminties saugojimo technologijų.

„Mes turime pradėti aiškintis, kuo žmogaus smegenys yra tokios ypatingos, kokie yra pagrindiniai suvokimo ir elgesio mechanizmai, kaip diagnozuoti smegenų ligas ir sukurti naujas technologijas remiantis tuo, kaip veikia mūsų smegenys“, – sako H.Markramas.

VIDEO: HBP-videoverview

Specialistai pripažįsta, kad dabartinės kompiuterinės technologijos nėra pajėgios simuliuoti sudėtingas smegenų funkcijas. Tačiau per ateinantį dešimtmetį superkompiuteriai turėtų tapti gerokai galingesni ir jais, galbūt, bus galima atlikti pirmąsias žmogaus smegenų veiklos simuliacijas.

Tikimasi, kad išsiaiškinus žmogaus smegenų veiklos subtilybes bus įmanoma sukurti kompiuterius, kurie ne tik sugebės „mokytis“ patys, bet ir galės priimti sprendimus. Tokios „skaitmeninės smegenys“ būtų naudingos ir medicinos srityje bei leistų tyrėjams nagrinėti įvairius smegenų ligų modelius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius