-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Senojo pasaulio detektyvas: iš kur atsirado paukštis kivis?

Naujojoje Zelandijoje atrasta 19-16 mln. metų amžiaus fosilija, panaši į paukštį kivį, pateikė įrodymų, kad kivi gali būti ne nykštukinė tolimo protėvio versija, o, kas labiau tikėtina, išsivysčiusi iš mažo priešistorinio paukščio, kuris galėjo į Naująją Zelandiją atkeliauti iš Australijos.
Baltas kivis
Baltas kivis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kiviai (lot. Apteryx) – strutinių paukščių (Struthioniformes) būrio, monotipinės kivinių (Apterygidae) šeimos gentis.

Naktiniai, vištos didumo paukščiai, o jų patinai mažesni už patelę. Kūnas apaugęs ilgomis, panašiomis į plaukus plunksnomis. Sparnai beveik visai išnykę, uodegos nėra. Patelė stambesnė už patiną, ji deda tik vieną labai didelį kiaušinį. Peri ir jauniklį vedžioja patinas.

„Vienas skiriamųjų kivio bruožų yra tai, jog jis deda labai didelius kiaušinius, palyginus su jo pačio kūno dydžiu, – sako prof. Trevor'as Worthy.

Kiviai – naktiniai, mažomis akimis, tankumynų paukščiai. Minta kirmėlėmis, vabzdžių lervomis. Maisto ieško vadovaudamiesi jautria klausa ir gera uosle.

Kiviai sparčiai nyksta dėl žmonių ūkinės veiklos.

Tai vienintelis paukštis visame pasaulyje, turintis nosies „šnerves“ savo snapo gale.

Kiviai yra labai mėgstami plėšrūnų – apie 95 procentus jauniklių žūva nuo kačių. Maždaug prieš 1000 metų, Naujojoje Zelandijoje buvo 12 mln. kivių, iki 1923 metų šis skaičius sumažėjo iki 5 mln., iki 1990-ųjų liko tik 70 000 kivių.

Yra penkios išlikusios kivių rūšys, dar tebegyvuojančios keliose salose aplink Zelandiją.

„Vienas skiriamųjų kivio bruožų yra tai, jog jis deda labai didelius kiaušinius, palyginus su jo pačio kūno dydžiu. Kiaušinis sudaro ketvirtadalį kivio kūno svorio bei užima didžiąją dalį paukščio, – sako prof. Trevor'as Worthy iš Flinders'o universiteto Adelaidėje, vienas iš tyrimo autorių. – Profesorius Stephen'as Gould'as 1986-aisiais savo esė, kurioje siekė išaiškinti kivių kiaušinių dydžio kilmę, skatino idėją, kad kivi buvo kilęs iš didelių, į stručius moa panašių protėvių, ir evoliucionuodami jie patys susitraukė“.

Tačiau naujai atrastas kivi paukštis, pavadintas Proapteryx micromeros, užginčijo šią idėją.

Proapteryx  micromeros fosilija buvo rasta šalia Saint Bathans miesto, Naujojoje Zelandijoje, 2012 metais.

Maždaug 234-377 gramų svorio, ankstyvajam Miocenui priklausantis paukštis buvo itin panašus į Apteryx oweni – mažiausią vis dar egzistuojančios kivi rūšies individą.

Rasta fosilija rodo, jog „tai mažas paukštis, siekiantis vos trečdalį šiandien gyvuojančio paukščio kivi dydžio. Tai rodo, jog kivis, priešingai nei buvo manyta, evoliucionavo link didesnio dydžio. Mioceno laikotarpyje tokia vystymosi tendencija – kuomet individas evoliucionuoja link didesnio svorio – buvo sutinkama daugelyje paukščių“, – aiškino vyresnysis tyrimo autorius, prof. Paul Scofield'as iš Kenterbrio muziejaus.

Išvadose taip pat yra genetiniai įrodymai, jog kivi yra susijęs su Australijos emu – eminių šeimos paukščiu, o ne Naujosios Zelandijos moa, taigi manoma, jog į Naująją Zelandiją kivio protėviai galėjo tiesiog atskristi iš Australijos, kol emu paukščiams dar nebuvo sunykę sparnai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius