-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Septynios mįslės, kurias mokslo ir technologijų pasaulis turės įminti 2015-aisiais

Nuo dingusio Malaizijos oro linijų lėktuvo iki paslaptingų Žemėje atsivėrusių skylių – 2014 metai paliko daug neatsakytų klausimų. Nors per dvylika 2014-ųjų metų mėnesių padaryta daug reikšmingų atradimų, dalis jų kelia dar daugiau klausimų.
Mokslininkai nusileido į mįslingai atsiradųsį kraterį Sibire.
Mokslininkai nusileido į mįslingai atsiradusį kraterį Sibire. / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Ar 2015-aisias pavyks įminti paslaptis? mashable.com pateikia keletą mįslių, kurias mėginsime įminti šįmet.

1. MH370

Kur dingo Malaizijos oro linijų lėktuvas?

Malaizijos oro linijų lėktuvas pranyko be pėdsakų, kai kovo 8-ąją skrido iš Kvala Lumpūro į Pekiną. Oro sąlygos nebuvo sudėtingos, nebuvo jokio signalo iš kabinos, kai lėktuvas pradingo iš radarų ekranų. Indijos vandenyne surengtos ilgai trukusios paieškos, tačiau lėktuvo nuolaužų nerasta iki šiol.

Pasipylė ir krūva sąmokslo teorijų apie galimą Malaizijos oro linijų lainerio „Boeing 777“ dingimą, tačiau nė viena jų tiksliai nepaaiškina lėktuvo dingimo priežasties. Beveik neabejotina, kad visi 239 lėktuvu skridę žmonės žuvo.

2. Islandijos ugnikalnis

Kodėl Bardarbunga vis dar spjaudosi lava?

Islandijoje esančio Bardarbungos ugnikalnio išsiveržimas prasidėjo dar rugpjūčio pabaigoje ir tebesitęsia iki šių dienų. Ugnikalnis daugeliu atveju buvo unikalus: dėl milžiniško lavos kiekio, dėl pavojingų sieros dioksido dujų kiekio ir kalderos susitraukimo.

Bardarbunga lava padengė 32 kvadratines mylias. Manoma, kad šis lavos išsiveržimas Žemėje buvo didžiausias nuo 1783 metų. Ugnikalnis vienaip ar kitaip paveikė visus Islandijos gyventojus, o, pasak Islandijos meteorologijos tarnybos, ugnikalnio išmestas sieros kiekis greičiausiai buvo didžiausias Žemėje, pasklidęs iš tokio tipo ugnikalnio.

Išsiveržimas privertė ugnikalnio kalderą susitraukti 184 metrais, o traukdamasi Bardarbunga pradangino ir GPS instrumentą, kuriuo turėjo būti nustatytas kalderos susitraukimo lygis.

3. Paslaptingos Sibiro skylės

Kodėl Sibire atsivėrė trys milžiniškos skylės?

Viena didžiulė duobė buvo rasta Sibiro Jamalo pusiasalyje, kurio pavadinimas vietos gyventojų kalba reiškia „pasaulio pabaigą“. Dar po kurio laiko Rusijos šiaurėje atsirado dar dvi neaiškios kilmės skylės.

Mokslininkai mano, kad šios duobės galėjo atsirasti dėl dujų sprogimo Žemės paviršiuje, tačiau ši hipotezė dar turėtų būti patvirtinta.

Nustatyti aiškios priežasties nepadėjo nė lapkritį vykusi mokslininkų ekspedicija, kurios metu jie leidosi į duobę.

Syberiantimes.com nuotr./Dar vienas Jamalo tipo krateris, rastas Sibire
Syberiantimes.com nuotr./Dar viena Jamalo tipo skylė, rasta Sibire

4. Įžymybių nuotraukų nutekinimas

Kas nutekino įžymybių nuotraukas?

Vėlyvą rugpjūtį nežinomos tapatybės vartotojas „4Chan“ ėmė publikuoti šimtus iki tol nematytų privačių įžymybių nuotraukų, kurios buvo pavogtos iš jų nulaužtų „iCloud“ paskyrų. Aukos buvo daugiausia moterys ir gerai žinomos. Jennifer Lawrence, Scarlet Johansson, Kim Kardashian, Kate Upton – tik kelios iš jų.

„Apple“ patvirtino, kad programišiai duomenis gavo „kryptingos“ atakos metu. Kol kas mes dar nežinome, kiek ir kokių programišių kalti dėl šio išpuolio. FTB vis dar tiria incidentą.

5. Paslaptingas palydovas

Ar mokslininkai iš tiesų pirmą kartą atrado „egzopalydovą“?

Kita tikimybė – mokslininkai pirmą kartą pamatė už Jupiterį didesnę planetą, aplink kurią skrieja už Žemę mažesnis palydovas.

Mokslininkai mano, kad atrado kito pasaulio planetos palydovą. Jei tai tiesa, šis „egzopalydovas“ yra pirmasis.

Mokslininkai galimą „egzopalydovą“ atrado naudodami gravitacinį mikrolęšiavimą (angl. gravitational microlensing) – techniką, kuri geba aptikti tolimus objektus nepriklausomai nuo jų išskiriamos šviesos kiekio.

Kai priekyje esanti žvaigždė praskrieja tarp Žemės ir tolimesnės žvaigždės, arčiau esanti žvaigždė gali suveikti kaip didinamasis stiklas stebint tolimesniąją.

Jeigu aplink žvaigždę skrieja planeta, planeta bus didesnė arba ji pritemdys tolimesnės žvaigždės šviesą.

Tačiau tam tikrais atvejais tolimesnis objektas gali būti ne žvaigždė, o planeta, kuri leidžia pamatuoti ir planetos masę.

Šiuo atveju mokslininkai užfiksavo mažą aplink žvaigždę besisukančią planetą, kurios masė yra 18 kartų mažesnė nei Žemės. Kita tikimybė – mokslininkai pirmą kartą pamatė už Jupiterį didesnę planetą, aplink kurią skrieja už Žemę mažesnis palydovas.

6. Stounhedžas

Kas yra padrika struktūra, išsikerojusi po garsiais akmenimis?

Beprecedentė požeminė žemėlapių technologija atskleidė, kad Stounhedžas ne visuomet buvo toks, koks yra dabar. Po 5 tūkst. metų senumo struktūra yra archeologinis lobynas, sudarytas iš tūkstančių paminklų, tarp kurių yra šventovių, pilkapių ir kitų įdomių objektų.

Iki šiol buvo manyta, kad Stounhedžas yra viena struktūra, taigi žinia, kad stovintys akmenys buvo didesnės struktūros dalis, nustebino mokslininkus. Prie projekto dirbę tyrėjai sako, kad jų laukia dar bent metus truksiantis naujų radinių analizavimas, po kurio gali apversti mūsų supratimas apie Stounhedžą.

A.Pliadžio nuotr./Apsilankymas Stounhendže
A.Pliadžio nuotr./Apsilankymas Stounhedže

7. Ataka prieš „Sony“

Ar už šios atakos iš tiesų slypi Šiaurės Korėja?

„Sony“ vis dar bando atsigauti po atakos, kuri, manoma, buvo įvykdyta todėl, kad „Sony“ planavo rodyti filmą „Interviu“ („The Interview“), kuriame nužudomas Šiaurės Korėjos diktatorius Kimas Jong Unas.

FTB dėl šios atakos apkaltino Šiaurės Korėją, tačiau vis daugiau ekspertų abejoja, ar šalis, kuriai interneto paslaugos tiekiamos iš kitų valstybių, sugebėtų įvykdyti tokią ataką. Šiaurės Korėja neigia įvykdžiusi ataką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius