Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šikšnosparniai pateles vilioja sudėtingomis serenadomis

Nors banginiai, gibonai ir net pelės sugeba savitai dainuoti, įprastai žinduoliai nėra pajėgūs išdainuoti tokios sudėtingos kompozicijos melodijas, kaip gali paukščiai. Tačiau šikšnosparniai pasirodė besantys išimtis šiai taisyklei – jie gali skleisti garsus, savo savybėmis panašius į paukščių serenadas.
Milijonu braziliškųjų raukšlėtalūpių ketinta sudeginti dalį Japonijos.
Šikšnosparnis / wikimedia.org nuotr.

Šie žinduoliai, žinomi dėl savo orientavimosi pasikliaujant klausa, o ne rega, taip pat ypatingi ir tuo, kad partnerius vilioja ne spalvotomis plunksnomis ar kitais išvaizdos elementais, tačiau „dainavimu“.

Per trejų metų laikotarpį Teksaso A&M universiteto biologijos profesorius Mike'as Smothermanas įrašinėjo tūkstančių buldoginių šikšnosparnių, lakiojančių po universiteto futbolo stadioną, skleidžiamus garsus. Jis atrado, kad šikšnosparnių patinai gali gana kūrybingai atkurti serenadas, turėdami skirtingus individualius „dainavimo“ stilius.

Viliojančias giesmes traukiančių šikšnosparnių sintaksę sudaro skirtingų tipų frazės ir skiemenys. Juos šie žinduoliai gali pakeisti, priklausomai nuo socialinio konteksto, taip kurdami skirtingus stilius.

Norėdamas suvilioti patelę šikšnosparnis turi veikti greitai. Praskrisdamas šikšnosparnis savo daina atkreipti patelės dėmesį privalo per vieną dešimtąją sekundės, patelei pro jį skriejant 9 metrų per sekundę greičiu. Jei pastaroji nusprendžia prisijungti prie patino, šis paįvairina savo dainą, kad pakankamai ilgai išlaikytų patelės dėmesį.

Deja, romantiškų duetų šikšnosparniai negali atlikti – dainavimas išskirtinai tik šikšnosparnių patinų savybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius