Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sukurta išmanioji „elektroninė oda“, kuri gali nustatyti ligos diagnozę ir tiekti vaistus pacientams

Sukurtas pirmasis nešiojamasis įrenginys, primenantis nedidelę nešiojamą tatuiruotę arba pleistrą, kuris gali kaupti ir perduoti duomenis apie žmogaus judėjimą, rinkti diagnostinę informaciją ir kartu tiekti vaistus į odą, praneša nature.com.
Laboratorijoje
Laboratorijoje / 123rf nuotr.

Tai pirmasis prietaisas, kuris gali ir rinkti informaciją apie paciento būklę, ir gydyti. Prietaiso kūrėjai, kurie savo tyrimą išspausdino žurnale „Nature Nanotechnology“, sako, kad jų technologija ateityje galėtų padėti gydyti ligonius, segančius Parkinsono liga arba epilepsija.

Tyrėjai įrenginį sukūrė į vieną sudėdami tamprius nanomedžiagų sluoksnius – jutiklius, kurie fiksuoja temperatūrą ir judesius, įrenginį duomenų saugojimui, mikrošildiklius ir vaistus – ant medžiagos, kurios lankstumas yra panašus į odos.

Rezultatas buvo lipnus pleistras, sudarytas iš įvairių prietaisų. Pleistro ilgis – 4 cm, plotis – 2 cm, storis – 0,003 milimetrai. Pleistro išradėjas – mechanikos inžinierė Nanshu Lu iš Teksaso universiteto.

„Naujovė įrenginyje yra atminties įrenginio integravimas“, – sako inžinierius Stéphanie Lacouras iš Šveicarijos federalinio technologijų instituto Lusanėje, kuris nedalyvavo tyrime.

Atminties talpinimo įrenginys veikia tik tuomet, jei jis yra prijungtas prie energijos tiekimo ir duomenų siųstuvo. Jie abu turi būti itin kompaktiški ir lankstūs, kad prototipas galėtų būti naudojamas žmonių gydymui. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius