Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Suomijos mokslininkai išgirdo ir įrašė Šiaurės pašvaistės garsą

Mokslininkai iš Suomijos Aalto garso instituto paskelbė garso įrašą, kuriame užfiksuotas Šiaurės pašvaistės garsas. Manoma, jog šie garsai kilo dėl tų pačių procesų kaip ir viršutinės atmosferos švytėjimas. Išsamesnė studija bus aptarta tarptautiniame garso ir vibracijos kongrese, kuris vyksta Vilniuje nuo liepos 8 iki 12 d.
2012 m. kovas. Šiaurės pašvaistė, dažnai vadinama vadinama tiesiog dangiškąja ugnimi
2012 m. kovas. Šiaurės pašvaistė, dažnai vadinama vadinama tiesiog dangiškąja ugnimi / „Scanpix“ nuotr.

Įrašyti garsus, lydėjusius pašvaistę mokslininkams padėjo trys mikrofonai, du kurių fiksavo garso bangos atspindžius. Be garso pastiprinimo jie yra panašūs į aplinkos triukšmą bei lengvą šiugždesį.

Šiaurės pašvaistė yra matoma viršutiniuose atmosferos sloksniuose aukštyje nuo 100 iki 400 kilometrų, todėl jeigu ją lygi garsai, girdėti jų žemės paviršiuje yra neįmanoma. Anot profesoriaus Unto Laine šis reiškinys yra susijęs su didelės energijos saulės audros dalelių įsiskverbimu į atmosferą.

Garsai lydi ne kiekvieną šiaurės pašvaisčių protrūkį, o jie dažniausiai yra trumpi ir silpni, tad reikia labai gerai įsiklausyti, kad juos išgirstum, o foninis triukšmas turi būti minimalus.

Mokslininkai vis dar nėra tikri, kaip šie pašvaisčių garsai sukuriami. Jie gali būti gana skirtingi – nuo pliaukšėjimo, traškėjimo iki prislopintų trinksėjimų ar spragsėjimų. Dėl tokios garsinės įvairovės tyrėjai mano, kad čia gali veikti keletas skirtingų mechanizmų.

Pašvaistės dangaus stebėtojus keri jau tūkstančius metų. Jos susidaro tuomet, kai krūvį turinčios dalelės, atkeliavusios iš Saulės, susiduria su molekulėmis Žemės atmosferoje, sukurdamos švytėjimą. Žemės magnetinio lauko linijos nukreipia šias daleles virš planetos ašigalių, taigi Šiaurės pašvaistės matomos šiauriniame pusrutulyje, o Pietų pašvaistės – pietiniame.

VIDEO: Clap Sounds of Northern Lights? - Sound Source 70m Above Ground Level

Šio teksto rusišką versiją RASITE ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius