Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ACME: „Linkomanija“ tik apsimeta draugiška, bet filmų „torrentų“ netrina

Pasaulinių kino kompanijų teises Lietuvoje atstovaujanti kompanija „ACME Film“ tiesia susitaikymo ranką vienai didžiausių „torrent“ svetainių Lietuvoje Linkomanija.net, tačiau teigia nesulaukianti atsako. Esą ši nepanaikina „torrent“ bylų, kurios suteikia galimybę nelegaliai atsisiųsti populiarius filmus internetu. „Linkomanija“ tikina nagrinėjanti kreipimąsi.
Kalėdinis „Linkomanijos“ logotipas.
Kalėdinis „Linkomanijos“ logotipas. / Linkomanija.net nuotr.

Bendrovės ACME direktorius Artūras Palekas naujienų portalą 15min.lt informavo, jog bendrovė dar gruodžio pabaigoje kreipėsi į „Linkomaniją“, prašydama pašalinti filmų „Šokis hip hopo ritmu 3-D“ (angl. „Step Up 3D“) ir „Eglutės“ (rus. „Yolki“) „torrent“ bylas.

A.Palekas teigia, jog kreiptis tiesiogiai į „Linkomaniją“ kompanija nusprendė po 15min.lt straipsnio, kuriame šios svetainės atstovai pareiškė, jog visuomet yra pasiruošę bendradarbiauti ir šalinti „torrent“ bylas, pažeidžiančias autorių ar gretutines teises.

„Jie teigia, kad į juos niekada nesikreipė nei autoriai, nei jų atstovai. Tuomet su įmonės vadovybe nusprendėme, kad gal tikrai anksčiau mes nesikreipėme, viskas ėjo per LANVA (Lietuvos antipiratinės veiklos asociacija – aut. past.)“, – 15min.lt sakė A.Palekas.

ACME yra LANVA narė, tačiau asociacijai nesuteikta teisė tiesiogiai atstovauti šios kompanijos produkcijos. Pasak A.Paleko, LANVA anksčiau ne sykį kreipėsi į „Linkomaniją“, prašydama pašalinti tam tikrų filmų „torrent“ bylas, tačiau jokio atsako nesulaukė. Todėl nuspręsta į šią svetainę kreiptis tiesiogiai.

„Mes pagalvojome, kad galbūt jiems neatsako dėl to, kad realiai teisių ši asociacija neturi ir neatstovauja. Teises valdo arba pati studija, arba tokie įgalioti atstovai, kaip mes. Todėl pagalvojome, kad mums reikia pabandyti su jais tiesiogiai pabendrauti, pažiūrėsime, kokia reakcija bus“, – sakė ACME direktorius. Anot jo, tai buvo pirmieji bendrovės bandymai kreiptis į „Linkomaniją“.

Linkomanija.net nuotr./Viena filmo „Eglutės“ „torrent“ byla svetainėje Linkomanija.net buvo atsisiųsta daugiau nei 15 tūkst. kartų.
Linkomanija.net nuotr./Viena filmo „Eglutės“ „torrent“ byla svetainėje Linkomanija.net buvo atsisiųsta daugiau nei 15 tūkst. kartų.

Tačiau iki antradienio jokios reakcijos iš „Linkomanijos“ atstovų ACME taip ir nesulaukė, o „torrent“ bylos vis dar nepašalintos. Negana to, jų padaugėjo.

Filmo „Šokis hip hopo ritmu 3-D“ „torrentai“ Linkomanija.net svetainėje buvo atsisiųsti beveik 25 tūkst. kartų, o „Eglutes“ atsisiuntė beveik 19 tūkst. vartotojų.

Anot A.Paleko, įvertinti piratavimo internete žalą pinigais yra sunku. „Jei imsime, kad vienas persiuntimas yra tolygu vienam klientui, nuostoliai būtų milžiniški. Tarkime, vienas filmo persiuntimas lygus vienam nupirktam DVD, kino bilietui ar išsinuomotam DVD, tai galima grubiai pasakyti, kad vienas persiuntimas kainuoja apie 5 Lt. Bet nuostolius sunku apskaičiuoti. Yra dalis žmonių, kurie niekada niekur neis, nemokės pinigų ir siųsis nemokamai, bet faktas, kad patiriami nemaži nuostoliai“, – teigė jis.

ACME siūlo bendradarbiauti

ACME direktorius teigė suprantąs, kad „Linkomanija“ nėra linkusi iš svetainės šalinti turinio, tačiau piktinosi, kad užsiimdama tokia veikla ji viešai deklaruoja esanti „švari“ ir „atkreipianti dėmesį į autorius ir jų atstovus“.

„Dėl filmo „Eglutės“ į „Linkomaniją“ buvo parašęs ir pats autorius anksčiau, mes dar kartą persiuntėme tą laišką, kadangi mes atstovaujame tą autorių. Jei „Linkomanija“ sakytų, kad nėra įrodymų, jog kažkas vyksta, mes persiuntėme el. laišką parodydami, kad iš tiesų autorius prašė, o jūs vis tiek nieko nepadarėte“, – teigė A.Palekas.

Jei jie deklaruoja, kad yra pasiryžę bendradarbiauti, tai mes su jais norėtume bendradarbiauti, – teigė A.Palekas.Vis dėlto ACME vadovas neprarado vilties, jog su „Linkomanija“ pavyks susitarti gražiuoju tiek dėl šių filmų, tiek dėl bendradarbiavimo ateityje. „Visada norisi gražiuoju susitarti, suprasti ir jų ketinimus. Norėtume su jais pačiais susitikti ir pakalbėti geranoriškai. Jei jie tikrai deklaruoja, kad yra pasiryžę bendradarbiauti, tai mes su jais norėtume bendradarbiauti. Tačiau jei jie nenori bendradarbiauti, tai visų pirma tegul to neskelbia viešai, o mes savo ruožtu galvosime kokių priemonių imtis“, – teigė A.Palekas.

Jis pastebėjo, jog tiek su „Linkomanijos“, tiek su kitų „torrent“ svetainių atstovais yra itin sunku susisiekti – tinklalapiuose geriausiu atveju nurodomi tik el. pašto adresai, kuriais parašius net neaišku, ar laiškas juos pasiekė, ar ne. „Išbandėme nuo paties populiariausio. Visur skamba „Linkomanija“, kaip suprantu, ir su žurnalistais jie bendrauja, dėl to nusprendėme su jais pradėti kalbėtis“, – sakė pašnekovas.

 „Linkomanija“ kreipimąsi svarsto

Tinklalapio „Linkomanija“ atstovai naujienų portalą 15min.lt informavo, jog gruodžio 29 dieną (tądien ACME siuntė prašymą panaikinti filmą „Šokis hip hopo ritmu 3-D“) jokių laiškų su prašymu panaikinti kokią nors informaciją negavo. Tačiau svetainės atstovai teigia antradienį iš ACME gavę persiųstus el. laiškus.

„Yra laiškai, siųsti 2011 metų sausio 4 dieną, tačiau dar anksti pasakyti, ar informacija bus panaikinta. Reikia žiūrėti, ar yra įvykdytos visos sąlygos, numatytos Lietuvos Vyriausybės nutarime nr. 881 dėl galimybės pasiekti neteisėtu būdu įgytą, sukurtą, pakeistą ar naudojamą informaciją panaikinimo tvarkos aprašo patvirtinimo. Taip pat analizuosime, ar informacija yra tikra, ar tikrai talpinama kažkokios organizacijos autorinė informacija ir ar ta organizacija turi autorines teisės, bei tai patvirtinančius dokumentus. Jeigu informacija pasirodys esanti tikrai kenkėjiška, ji bus panaikinta“, – rašoma „Linkomanijos“ atstovų atsiųstame atsakyme į 15min.lt klausimus.

Tinklalapio atstovai teigia, jog prašymų panaikinti informaciją iš „Linkomanijos“ sulaukia retai. „Tokių situacijų, kai kas nors nori panaikinti kažkokią informacija „Linkomanijoje“ būna tikrai labai retai. Per 2010 metus esame gavę 3 laiškus. Buvo pašalinta apie 10 „torrentų“, – teigia svetainės atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius