Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

AMD galų gale grįžta prie tikros konkurencijos su „Intel“

Kompiuterių procesorius kurianti bendrovė AMD oficialiai pristatė savo „Ryzen“ procesorių stacionariems kompiuteriams šeima – galima tikėtis, kad naujieji gaminiai galų gale leis vėl džiaugtis konkurencija našiausių procesorių rinkos segmente, rašo „The Verge“.
"AMD Ryzen" procesorių šeimos pristatymas
"AMD Ryzen" procesorių šeimos pristatymas / Stopkadras

Ankstesnė AMD stacionariems kompiuteriams skirtų procesorių karta pasižymėjo ganėtinai kukliu našumu, todėl buvo naudojama tik gaminant kompiuterius, nereikalaujančius didelio produktyvumo. Tačiau „Ryzen“ kūrę inžinieriai sugebėjo net 52 proc. padidinti instrukcijų per ciklą (IPC) kiekį, lyginant su ankstesne karta. Dėl to naujieji procesoriai galės kaip lygūs su lygiais varžytis net ir su pačiais geriausiais „Intel“ procesoriais.

„Ryzen“ procesorių šeima bus ganėtinai plati ir įvairi, tačiau pirmieji prekyvietes pasieks aukščiausio lygio „Ryzen 7“. Juose bus 8 procesoriai ir 16 procesų gijų, žemiausia viešai skelbiama jų kaina bus 329 JAV doleriai. Brangiausias bus 3,6 GHz spartos (4 GHz turbo režimu) procesorius „Ryzen 7 1800X“, kuris kainuos 500 JAV dolerių, tačiau galės lygintis su daugiau nei dukart brangesniu (rinkos kaina – 1050 JAV doleriai) „Intel i7-6900K“ procesoriumi. Pačių AMD atlikti našumo palyginimai rodo, kad abu procesoriai yra vienodai našūs vykdant vienos gijos procesus, tačiau AMD šauna į priekį kai procesai vykdomi keliomis gijomis.

AMD našumo pranašumą pasiekia keliais šimtais papildomų skaičiavimo dažnių megahercų, lyginant su „Intel“, kas reiškia, kad vieno takto „AMD Ryzen“ našumas yra mažesnis nei „Intel Broadwell“ kartos procesorių. Tačiau svarbiausias šiuo atveju yra galutinis rezultatas. Ypač kai AMD žada, kad įveiks arba prilygs „Intel“ absoliučiai visuose procesorių galios segmentuose geresnėmis kainomis. O ko geriau gali norėti ateities kompiuterių pirkėjai?

Jau dabar priimami naujųjų procesorių išankstiniai užsakymai, prekyba prasidės nuo kovo 2 dienos. AMD žada, kad jų sandėliai pilni, o iškart po prekybos pradžios išvysime ir didelę pagrindinių plokščių šiems procesoriams pasiūlą.

VIDEO: AMD Ryzen 7 Release

Ir jeigu AMD sako tiesą, tai yra nuostabios naujienos visiems, išskyrus „Intel“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius