-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apskaičiuota, kiek sveria internetas

Remdamiesi teorinėmis žiniomis technologijų entuziastai apskaičiavo, kiek sveria internetas. Anot jų, serverius maitinanti energija sveria tiek, kiek vidutinio dydžio braškė, o duomenys – kiek mažiausia smėlio kruopelytė.
Internetas – nuolat besikeičianti erdvė, todėl socialinių tinklų vartotojai linkę eksperimentuoti, išbandyti naujoves.
Internetas – nuolat besikeičianti erdvė, todėl socialinių tinklų vartotojai linkę eksperimentuoti, išbandyti naujoves. / 123rf nuotr.
Temos: 1 Internetas

Internetas yra didžiausias pasaulyje kompiuterinis tinklas. Jį sudaro daugybė kompiuterių, serverių, duomenų bazių ir kitų įrenginių, sujungtų į vieną tinklą.

Skaičiuojama, kad šiuo metu prie interneto yra prijungta per 75-100 mln. serverių. Juose saugoma informacija, kuri gali būti pasiekiama per internetą – viešai ar su ribota prieiga.

Serveriai, žinoma, naudoja elektros energiją – kartu sudėjus apie 40 mlrd. vatų. Žinant elektrono svorį galima suskaičiuoti kiek sveria visa ši energija. Nustatyta, kad visi šie judantys elektronai sveria apie 50 gramų.

Tiesa, tai tik serverius aptarnaujanti elektra. Pridėjus prie interneto prijungtus asmeninius kompiuterius gautume maždaug triskart didesnį skaičių.

Dar įdomiau sužinoti, kiek sveria visa interneto informacija.

Manoma, kad viso interneto informacija sudaro apie 5 mln. terabaitų (palyginimui, paieškos sistema „Google“ indeksuoja apie 0,004 proc. šios informacijos). Visa informacija yra saugoma binarinio kodo pavidalu – ar tai būtų standusis diskas, USB atminties raktas ar kita laikmena. Binarinis kodas daugumoje atminties laikmenų saugomas panaudojant specialius tranzistorius, po vieną kiekvienam bitui, kuriuose laikomi elektronai „įsimena“ savo informaciją (t.y. ar jis yra „vienetas“, ar „nulis“).

Nors įrašius duomenis bendras elektronų skaičius nesikeičia, įkrauti elektronai yra nežymiai sunkesni. Tiesa, jų svoris yra tik teorinis, kadangi apskaičiuoti jo fiziškai neįmanoma, nes net pačios tiksliausios svarstyklės pasaulyje gali užfiksuoti tik maždaug milijardą kartų didesnį svorį (1/1000000000 gramo).

Tačiau sudauginus skaičius gaunamas kiek labiau apčiuopiamas (tiesa, vėlgi tik teorinis) skaičius – 0,00000567 gramo. Tiek turėtų sverti viso interneto duomenys. Maždaug tokio svorio yra pati mažiausia smėlio kruopelytė.

Siūlome pasižiūrėti vaizdo įrašą, kuriame visa tai paaiškinama išsamiau (anglų k.):

VIDEO: How Much Does The Internet Weigh?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius