Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apžvalga: „Nokia N8“ – kameros ir telefono etalonas (video)

Savaitę su trupučiu pamaigęs telefoną „Nokia N8“, galiu plačiau papasakoti apie naujausią NSeries „Symbian 3“ aparatą ir skirti galutinį įvertinimą.
„Nokia N8“ telefonas.
„Nokia N8“ telefonas. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

N8 – šiandienos „Nokia“ pasididžiavimas ir ateities vizija. Radikalus NSeries ir visos telefonų linijos pertvarkymo rezultatas po didžiosios „Nokia iPhone krizės“. Kompanija turbūt suprato, kad su 5800 ar N97 dar galėjo pasivaržyti su netobulais pirmos kartos touch telefonais, bet „iPhone“ peržengus ketvirtąją kartą, o „Google“ „Android“ taip pat negailestingai užgrobiant rinką, NSeries ir kiti prabangūs „Nokia“ telefonai grėsmingai priartėjo prie išnykimo ribos.

Išbandžius N8 atrodo, kad „Nokia“ pergalvojo savo strategiją ir grįžo prie to, ką mokėjo ir moka daryti geriausiai: gaminti tiesiog kokybiškus TELEFONUS. Čia reiktų atkreipti dėmesį, kad būtent telefonus, o ne kišeninius kompiuterius ar dar kažkokį šiandien madingą velnią.

N8 sukuria labai aukštos kokybės aparato įspūdį. Visiškai naujas minimalistinis korpuso dizainas, vientisa metalinė konstrukcija, jokių judančių detalių ar bereikalingų mygtukų. Buvo atsisakyta netgi akumuliatoriaus dangtelio. Gavome puikų rezultatą, tvirčiausias ir solidžiausias kada mano matytas „Nokia“ telefonas. Yra ko pasimokyti net praeitiems ESeries modeliams, o toliau galima tik smagiai pasijuokti prisiminus senuosius Nseries N95 ar N96 barškučius…

Priekyje nesibraižančio stiklo 3,5 colių AMOLED ekranas. Pastebimai lenkiantis šiandienos AMOLED analogus kaip „HTC Desire“. Dar ryškesnės ir tikroviškesnės spalvos (tikra balta ir tikra juoda), natūralesni, tikroviškesni atspalviai. Nėra netikroviškai perspausto „HD efekto“ kaip su „Samsung Galaxy S“. Ekranas išlieka padoriai ryškus net lauke, saulės atokaitoje, kuo negali pasigirti konkurentai. Taip pat yra ypatingai ir net juokingai taupus, ekrano net nereikia išjungti! Užrakinus telefone, lieka matomas laikrodis ir data (ar vartotojo parinktas paveikslėlis). Labai įdomiai atrodo naktį, nes nešviečia, bet kartu yra puikiai matomas tamsoje.

TopZone.lt nuotr./Nokia N8.
TopZone.lt nuotr./„Nokia N8“.

Foto ir HD video kamera, stereo garsiakalbiai po ja. Vėl pirmoje vietoje kokybė ir tik kokybė. „Carl Zeiss 22mm wide angle lens“ optika, 1/1.83 colio foto matrica telefone! Mechaninis shutter kaip tikrame fotoaparate ir įspūdingos galios Xenon+LED blykstė.

Atitinkamai turime nepriekaištingą 12 mln. taškų nuotraukų kokybę, kuri lenkia šiandienos mainstream muilinių rezultatus!

Ką kalbėti apie visus ankstesnius telefono+fotoaparato bandymus. Po „Nokia N8“, net „Sony Cybershot“ nuotraukos atrodo blankiai.

Mechaninė užsklanda leidžia be vargo užfiksuoti greitai judančius objektus, papildomai turime skaitmeninio artimo galimybę. Daugiau N8 kameros nuotraukų ir video pavyzdžių rasite čia.

Gamintojai pasirūpino ne tik puikia kamera, bet ir galimybe dalintis užfiksuotais kadrais ar HD video. „Nokia N8“ galima prijungti prie bet kokio HDMI įėjimą turinčio televizoriaus ar namų kino, kartu perduoti HD vaizdą su „Dobly Digital“ erdviniu garsu. Filmus saugoti 16 gigabaitų vidinėje telefono atmintyje, jei to negana, yra SD kortelės vieta ir galimybė prijungti netgi įprastinį USB standųjį diską ar atminties raktą.

Telefoną galima jungti prie kompiuterio, „Windows 7“ jis iš kart bus atpažintas kaip „Nokia N8“. Jei turite „Mac“ ar „Linux“, N8 gali apsimesti paprasčiausiu USB atminties raktu ar muzikos grotuvu, taigi įkelti filmus ar išimti nuotraukas iš telefono yra juokingai lengva. Dar įdomu, kad N8 palaiko praktiškai visus šiandienos audio ir video formatus: Flac, WMV, MKV tebūtų keli iš viso milžiniško pasirinkimo.

Taip, su N8 dar galima ir skambinti. Ne šiaip skambinti, o skambinti kaip su tikru telefonu. Po „Symbian 3“ vartotojo sąsajos atnaujinimo tai daryti tapo ypatingai paprasta. Vos vienu paspaudimu pasiekiami visi kontaktai ar SMS dėžutės langas. Žinoma, puiki garso kokybė.

Svarbiausiai, puikus akumuliatoriaus darbo laikas. Deja, tiksliai jo įvardinti negaliu, nes telefono per savaitę… išvis nereikėjo krauti! Taip, SIM kortelę turbūt įsidėjau tik trečią aparato naudojimosi dieną, grįžęs į Lietuvą, bet padarius virš 200 kadrų, nufilmavus dvidešimties minučių HD video, perėjus „Angry Birds Lite“ žaidimą, N8 vis dar rodo 8 iš 8 akumuliatoriaus padalas. IT’S MAGIC! Pasakytų Steve Jobs. Aš ir nesuprantu, kelių mAh akumuliatorius įdėtas, ar tikrai ekranas ir kita nieko tos energijos nenaudoja, telefonas įsikrauna per porą minučių, kol perkeli į kompiuterį nuotraukas..?

Pramoginis telefonas

Ne, N8 nėra „iPhone“ killer’is ir net ne kišeninis („Windows“, „Linux“, „Mac“ ar dar belenkoks kompiuteris). Interneto naršymas, el. paštas, tinklaraščių komentarai ir kitas geek’ų ar socialinių tinklų vartotojų džiaugsmas – „Nokia N900“. Senas, geras elementarus telefonas+pramogos – „Nokia N8“. Manau, čia gamintojai tikrai neprašovė. Kaip nebūna nešiojamų žaidimų PC, taip tuo labiau nebūna telefonų/kompiuterių. Darai mobilų, paprastą, kompaktišką ir ilgai veikiantį aparatą arba kompiuterį – „plytą“, įjungtą į elektros lizdą. Dar niekam nepavyko sukurti abiejų variantų viename.

Su „Nokia N8“ gali: skambinti, rašyti SMS, klausytis muzikos, žiūrėti video, fotografuoti, filmuoti, parsiųsti „Gmail“ programą ir peržiūrėti el. paštą (bet ne atrašinėti į laiškus), su integruota interneto naršykle ar „Opera Mini“ peržiūrėti autobusų, paskaitų tvarkaraštį ar rasti įstaigos adresą (bet ne skaityti blog'us ar rašyti komentarus), dar nemokamai skambinti į „Skype“.

Telefonas neturi klaviatūros, tuo viskas pasakyta, tai NSeries grynai pramoginis aparatas, bet ne į darbą/verslą orientuotas daiktas kaip ESeries modeliai. Taip pat tikrai ne šiandieninių smartphone paskutinė mada „daro viską, bet realiai netinka niekam“.

Jei žmonės, ypatingai tech žurnalistai to dar nesuprato, mano kvaila galva, jie mažiausiai turėtų skristi iš darbo. Kaip išskrido ne vienas, už kvailas žaidimų apžvalgas. Manau, būtų puiki praktika ir IT pasaulyje truputį sveikai pravėdinti smegenis nuo „Google“ ir „Apple“ telefonų reklamų/propagandos…

Galiausiai, įdomiausia video dalis, kuri kaip visada viską apibendrins geriau, nei puslapiai teksto pastraipų. (Šįkart gerokai gražesnė ir išsamesnė video apžvalga, nes kartu pasitarnaus kaip vaizdo technologijų atsiskaitymo darbelis universitete, taigi rekomenduoju pažiūrėti):

 

VIDEO: Nokia N8 mobilusis telefonas [HD]

 

„Nokia N8“ Lietuvos parduotuvėse lyg ir turėjo pasirodyti spalio 15 dieną. Deja, truputį vėluoja. Mačiau pirmuosius atrištus aparatus „eBay“ Didžiojoje Britanijoje, siūlomi jie nuo 380 svarų sterlingų (1500 Lt), kas yra apytikrė rekomenduojama „Nokia N8“ starto kaina.

Už ją gauname vieną kokybiškiausių šiandienos telefonų. Itin tvirtas metalinis korpusas, tiesiog magiškas akumuliatoriaus darbo laikas, puiki pokalbių kokybė, ryškus ekranas, paprasta ir patogi naujoji trečios kartos „Symbian“, touch screen optimizuota vartotojo sąsaja. Dar pridėkime įspūdingų galimybių foto/video kamerą. Kas jau su kaupu atperka išleistą sumą, o dar papildomai gauname nemokamą „Ovi Maps“ GPS navigaciją, kokybišką ir patogų muzikos grotuvą. Nemažą „Ovi“ programų ir žaidimų parduotuvę. „Nokia“ pažadą, kad jūsų telefono operacinė sistema nebus pamiršta (kaip būdavo seniau), nuo dabar visi „Symbian“ aparatai bus vienodai intensyviai tobulinami ir sulauks naujų programų, operacinės atnaujinimų.

Visą apžvalgą su nuotraukų pavyzdžiais rasite TopZone.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius