Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 07 03 /12:07

Be vartotojų žinios vykdytas „Facebook“ eksperimentas: gijos veda į JAV Gynybos departamentą, britai grasina pusės milijono svarų sterlingų bauda

Vienas iš slaptam žmonių stebėjimo tyrimui „Facebook“ tinkle vadovavusių tyrėjų gavo finansavimą iš JAV gynybos departamento. Tai – ne pirmas atvejis, kuris parodo JAV susidomėjimą socialiniais tinklais, rašo tinklalapis scgnews.com.
„Facebook“
„Facebook“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tinklo duomenų mokslininkai 2012 m. nusprendė išsiaiškinti, ar jie gali daryti įtaką „Facebook“ vartotojų emocinei būklei ir paskatinti juos skelbti daugiau neigiamų ar teigiamų žinių. Jie sukūrė algoritmą ir savaitę eksperimentavo su 689 tūkst. žmonių. Šių žmonių „Naujienų sraute“ atsirasdavo daugiau žinučių, kuriose buvo daugiau žodžių, keliančių neigiamas arba teigiamas asociacijas.

Gynybos departamento investicijos į psichologinio plitimo mechaniką ir „Facebook“ įtaką turi labai aiškius tikslus, ypač jei pažvelgsime į kitus per pastaruosius kelerius metus vykusius skandalus.

Paaiškėjus, kad „Facebook“ eksperimentavo su nieko neįtariančiais vartotojais, kilo masinis pasipiktinimas, pirmiausiai dėl etikos.

Tačiau yra ir dar vienas įdomus šios istorijos vingis. Finansavimas šiam tyrimui buvo gautas iš JAV gynybos departamento projekto, pavadinto „Minerva Initiative“, kuris finansuoja universitetus tam, jog sumodeliuotų dinamiką, galima riziką ir kritinio masto didelius pilietinius neramumus visame pasaulyje.

Tarp šio „Facebook“ tyrimo autorių rasite Jeffrey T. Hancocką iš Cornellio universiteto, o „Minerva Initiative“ tinklalapyje nurodoma, kad jis iš JAV gynybos departamento gavo finansavimą labai panašiam tyrimui.

Gynybos departamento investicijos į psichologinio plitimo mechaniką ir „Facebook“ įtaką turi labai aiškius tikslus, ypač jei pažvelgsime į kitus per pastaruosius kelerius metus vykusius skandalus.

Pirmiausiai, yra žinoma, kad „Facebook“ savo noru dalyvavo JAV saugumo agentūros (NSA) programoje PRISM duodami agentūrai nevaržomą prieigą prie vartotojų komunikacijos. Yra žinoma, kad JAV vyriausybė daug investavo į technologijas kurios skirtos sekti ir modeliuoti nuomonių plitimą.

Akivaizdu, kad šiose programose JAV vyriausybė nedalyvauja vedina vien tik mokslinio smalsumo. 2011 m. JAV vyriausybė sukūrė programą „sock pupet“, kuri skirta netikrų paskyrų socialiniuose tinkluose kūrimui ir propagandos skleidimui.

Jeigu bus nuspręsta, kad socialinis tinklas peržengė ribas, jam grėstų 500 tūkst. svarų sterlingų (daugiau nei 2 mln. litų) bauda

Taigi šie atvejai rodo, kad panašių tyrimų metu gautus duomenis JAV vyriausybė vėliau panaudoja savais tikslais, o „Facebook“ jiems padeda.

Papildyta 12.07 val. Gresia pusės milijono svarų sterlingų bauda

Britų pareigūnai ėmėsi tirti, ar šis psichologinis eksperimentas nepažeidė Didžiosios Britanijos duomenų apsaugos įstatymų. Jeigu bus nuspręsta, kad socialinis tinklas peržengė ribas, jam grėstų 500 tūkst. svarų sterlingų (daugiau nei 2 mln. litų) bauda, rašo „Financial Times“.

Didžiosios Britanijos informacijos komisaro biuras aiškinsis, ar į eksperimentą be perspėjimo nebuvo įtraukti britai, kurių 24 milijonai turi profilius „Facebook“.

Anot biuro atstovo spaudai, kol kas negalima pasakyti, kuriuos konkrečiai įstatymus „Facebook“ galėjo pažeisti, tačiau tyrimo metu didžiausias dėmesys skiriamas faktui, kad šimtai tūkstančių žmonių eksperimente dalyvavo nieko apie jį nežinodami, tad ir negalėję duoti sutikimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius