Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvusiame kariniame poligone kuriamas inovacijų ir technologijų parkas – bus bent 1000 naujų darbo vietų

Sostinės pakraštyje pradedamas statyti naujas inovacijų ir technologijų parkas. Planuojama sukurti bent 1000 naujų darbo vietų, trečiadienį oficialios ceremonijos metu pranešė projekto partnerės savivaldybės įmonė „Start Vilnius“ ir viešoji įstaiga „Šiaurės miestelio technologijų parkas“.
„Vilnius Smart Park“ vizualizacija
„Vilnius Smart Park“ vizualizacija

„Nekantrauju su atidaryti „Vilnius Smart Park“, nes pats gimiau panašioje vietoje“, – taip technologijų parko atidarymo ceremonijos pradžioje robotas sveikino surinkusius svečius.

Dėmesys – aukštos pridėtinės vertės produktus kuriančiam verslui

Vilniaus pakraštyje, Vismaliukuose, 24 ha ploto teritorijoje kuriamas inovacijų ir technologijų parkas. Jo veiklos pradžia numatyta 2022 metais, o bendra investicijų suma sieks iki 220 mln. eurų.

Parko teritorijos plėtros prioritetinės kryptys: energetika ir tvari aplinka, sveikatos technologijos ir biotechnologijos, robotika, informacinės ir ryšių technologijos.

„Kartu su partneriais – projekto plėtotojais – užsibrėžėme tikslą įkurti Vilniuje parką, kuriame būtų sudarytos sąlygos kurtis ir vystytis aukštos pridėtinės vertės verslams, reikalaujantiems inovatyvių technologinių sprendimų. Skirtingai nei laisvosios ekonominės zonos ar pramonės parkai, šis parkas yra pirmasis Lietuvoje, orientuotas tik į eksperimentinės plėtros, gamybos bei inovacijų sritis“, – pristatydamas projektą pasakojo ūkio viceministras Marius Skarupskas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Vilnius Smart Park“ atidarymo renginys
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Vilnius Smart Park“ atidarymo renginys

Greitai kuriamos darbo vietos

„Vilnius Smart Park“ projekto tikslas – sukurti mokslo, technologijų ir inovacijų platformą. Planuojama, kad čia bus įkurti 6 klasteriai, sukurta tūkstantis naujų darbo vietų, pritraukta mažiausiai 20 inovatyvių smulkiojo ir vidutinio verslo įmonių.

Taip pat bus įkurtos 2 mokslo ir studijų institucijos arba jų filialai, įrengtas 2 tūkst. kv. m ploto verslo inkubatorius, paruošti ir įrengti 3 ha ir 1 tūkst. kv. m ploto viešųjų erdvių plotai, ketinama vystyti produktus, technologijas ar gauti patentus, atitinkančius tarptautinį lygį.

„Vilnius Smart Park“ vizualizacija
„Vilnius Smart Park“ vizualizacija

Šiame parke jau yra įsikūrę fotoelektros bei išmaniųjų ortopedinių prietaisų klasteriai. Taip pat greitai turėtų pradėti statybas ortopedijos įmonė, kuri yra rezervavusi sklypą ir deramasi su užsienio investuotoju.

Teritorijoje planuojama darbuotojams pastatyti sporto klubą, vaikų darželį, teikti kitas paslaugas. 24 ha ploto sklype įmonės gali rinktis 50–70 arų ploto sklypus.

Priešgaisrine sauga užsiimančios įmonės „Poliprojektas“ vadovas Edvardas Charžauskas teigė, kad iki šiol Vilniuje nebuvo zonos, kur būtų galima tinkamai vystyti įmonės veiklą.

„Žvelgiant į „Vilnius Start park“ mums svarbūs paprasti ir žemiški dalykai: mums svarbus startas įsigyjant sklypą, nes bankai paprastai nefinansuoja jo, o norint vystyti projektą reikia turėti sklypą. Kitas svarbus dalykas yra tai, kad derinimo procedūros vyktų greitai ir būtų galimybė plėstis. Be to, ieškant potencialių partnerių ir investuotojų yra geriau, jei esi įsikūręs technologijų parke, o ne kažkur Nemenčinėje“, – žurnalistams pasakojo E.Charžauskas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Vilnius Smart Park“ atidarymo renginys
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Vilnius Smart Park“ atidarymo renginys

Vystomas keliais etapais

Projektą plėtoja Vilniaus miesto savivaldybės įmonė „Start Vilnius“ ir Ūkio ministerijos ir Vilniaus miesto savivaldybės viešoji įstaiga „Šiaurės miestelio technologijų parkas“.

Projektas vystomas dviem etapais. Per pirmą etapą 2013-2017 metais planuojama išvystyti apie 15 proc. teritorijos. Šuo metu į „Vilnius Smart Park“ jau investuota kiek daugiau nei 4 mln. eurų.

Teritorijoje sukurta infrastruktūra, išnuomotos pirmosios buveinės – veikia 2 klasteriai, yra susidomėjusių Lietuvos bei užsienio investuotojų, planuojančių įsikurti parke. Šiuo metu projekto plėtotojai formuoja inovacijų paramos bei kitų paslaugų paketą būsimiems investuotojams.

Antrojo etapo laikotarpiu 2018–2022 metais planuojama išvystyti likusią teritorijos dalį. Šalia aktyvios investuotojų plėtros bus statomi ir įrengiami 2 tūkst. kv. m ploto verslo inkubatorių, paruošti bei įrengti 3 ha ir 1 tūkst. kv. m ploto viešųjų erdvių plotai, aktyviai organizuojami technologijų pažangos ir inovacijų populiarinimo renginiai, teikiamos konsultacijos bei kitos inovacijų paramos paslaugos.

„Vilnius Smart Park“ vizualizacija
„Vilnius Smart Park“ vizualizacija

Sunku rasti vietą

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius teigia, kad sostinė siekia tapti centru Lietuvoje ir Vidurio Europos regione, todėl reikalinga visokeriopa kokybinė plėtra.

„Mums neužtenka senųjų laboratorijų, jei norime konkuruoti su pasaulio inovacijų centrais, turime ne juos kopijuoti, o kurti pridėtinę vertę ir pasaulį keičiančius sprendimus. Šiame parke įsikurs įnovatyvius sprendimus siūlančios įmonės, sparčiai žengsime pirmyn. Pats miestas taps daug patrauklesnis kvalifikuotiems specialistams, investuotojams“, – pastebi R. Šimašius

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Vilnius Smart Park“ atidarymo renginys
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Vilnius Smart Park“ atidarymo renginys

Anot jo, verslui planuojant plėtrą itin svarbi vieta ir laikotarpis, per kurį galima įsikurti sklype. Tačiau prieš statant gamyklą reikia atlikti aibę procedūrų, kurios reikalauja daug laiko.

„Anksčiau čia buvo poligonas, o dabar – tyrimų ir gamybos vieta. Turime būti atviri ir greiti. Nors tokie ir tampame, bet pripažinkime, kad tai kol kas nebuvo visose srityse. Nėra lengva ir sklandu rasti vietą naujai gamyklai ar laboratorijai. O šiame parke jau įrengtos komunikacijos, o ko nėra, tas bus. Galima iš karto ateiti į paruoštą vietą ir nesukti galvos dėl ilgų procedūrų derinimo, leidimų, poveikio aplinkai ir kitų dalykų. Verslas gali ateiti ir daryti savo darbą“, – sakė meras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius