Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Cenzūra ir šnipinėjimas Rusijoje, apie kuriuos Vladimiras Putinas nutylėjo atsakydamas Edwardui Snowdenui

Šįmet tiesioginėje televizijos laidoje, kurioje atrinkti Rusijos gyventojai gali užduoti klausimus Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, klausimą uždavė ir JAV žvalgybos paslapčių viešintojas Edwardas Snowdenas. Pasiteiravus, ar Rusija periminėja, kaupia arba kaip nors analizuoja milijonų asmenų ryšius, V.Putinas patikino, kad ne. Tačiau Rusijos prezidentas nutylėjo apie SORM sistemas, kurios įgalina Rusijos žvalgybą paslapčia sekti bet kurį Rusijos gyventoją.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Pas mus galioja griežtas teisinis reguliavimas, reglamentuojanti specialiųjų tarnybų specialiąsias sekimo priemones, įskaitant pokalbių telefonu pasiklausymą, sekimą internete ir panašiai“, – sakė V.Putinas.

Tinklalapis csis.org primena, ką Rusijos prezidentas nutylėjo.

Užsienio komunikaciją Rusija reguliuoja naudodama tas pačias sistemas, kurias naudoja ir JAV Federalinė saugumo agentūra bei Kinija.

Rusijoje ryšių priežiūra vykdoma naudojant tris programas – SORM-1, SORM-2, ir SORM-3. Rusijos įstatymai leidžia Rusijos saugumo tarnybai (FST) naudotis SORM (System for Operative Investigative Activities) sistemomis tam, kad rinktų, analizuotų ir kauptų visus duomenis, kurie gaunami arba perduodami Rusijos tinklais, įskaitant skambučius, el. laiškus, apsilankymus internetiniuose tinklalapiuose ir mokėjimus kreditinėmis kortelėmis.

SORM sistemos buvo įsigytos dar 1990 – aisiais. SORM-1 pagalba registruojami duomenys apie mobiliųjų ir laidinių telefonų skambučius, SORM-2 – interneto duomenų, o SORM-3 – duomenų iš žiniasklaidos, įskaitant ir Wi-Fi ar socialinius tinklus.

Rusijos įstatymuose numatyta, kad visi interneto paslaugų tiekėjai turi įrašyti FST stebėjimo įrankį („Punkt Upravlenia“), kuris leistų gauti tiesioginius naršymo duomenis be tiekėjo žinios. Už įrenginių įdiegimą privalo mokėti patys paslaugų tiekėjai.

Remiantis Rusijos Aukščiausiojo teismo duomenimis, vien 2012 m. buvo užfiksuot 540 tūkst. Rusijos gyventojų telefono pasiklausymo ir interneto sekimo atvejų.

Nors už saugumo priežiūrą atsakinga FST, be jos dar 7 Rusijos saugumo agentūros turi priėjimą prie SORM duomenų. Šiomis sistemomis sekami politiniai Kremliaus oponentai ir žmogaus teisių aktyvistai, o vėliau duomenys panaudojami „purvinų triukų“ kampanijose.

Rusijos teismai leidžia prižiūrėti ir sekti politinius oponentus net jei jie nėra padarę jokio nusikaltimo.

SORM buvo naudojamos ir Olimpinių žaidynių metu stebėti sportininkus, žurnalistus, dalyvius ir Olimpinį komitetą. Viešai buvo aiškinama, kad tokių priemonių imtasi siekiant išvengti terorizmo grėsmių.

Rusija taip pat turi valstybinę filtravimo sistemą, kuri leidžia užblokuoti užsienio internetinius tinklalapius. Ja dažnai gąsdinamos užsienio įmonės, jei jų tinklalapiuose pasirodo Kremliui nepalanki informacija.

Rusijos agentūros, kaip „Roskomnadzor“, interneto paslaugų tiekėjams perduoda tinklalapių pavadinimus, kurie esant reikalui privalo būti uždaromi per 24 valandas.

Užsienio komunikaciją Rusija reguliuoja naudodama tas pačias sistemas, kurias naudoja ir JAV Federalinė saugumo agentūra bei Kinija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius