Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl „Facebook“ politikos internete plintantys atsišaukimai – tik beverčiai paistalai

Žinutė, neva užtikrinsianti asmens duomenų apsaugą, „Facebook“ tinkle ėmė plisti po pranešimo apie nuo kitų metų pasikeisiančias taisykles. Vis dėlto teisininkai sako, kad panašios žinutės vartotojams neduoda jokių garantijų, o kai kurie žinutėje esantys teiginiai apskritai neturi jokio loginio pagrindo.
11 priežasčių, kodėl šiemet turėtumėte palikti „Facebook“.
„Facebook“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Reaguodama(-s) į naują „Facebook“ politiką, aš patvirtinu, kad visiems mano asmens duomenims, nuotraukoms, korespondencijai ir kt. yra taikomos autorių teisės (Berno konvencija). Dėl komercinio naudojimo visko, kas paminėta, kiekvienu konkrečiu atveju reikia mano raštiško sutikimo“, – taip pradedama it virusas „Facebook“ tinkle plitusi žinutė.

Sunku pasakyti, kodėl ta žinutė atsirado. Intelektinės nuosavybės nuostata „Facebook“ yra nepasikeitusi nuo 2013 m. lapkričio mėnesio ir nuo sausio mėnesio jokių pokyčių nebus.

Advokatų kontoros „Triniti“ teisininkė Daugailė Syrusaitė priminė, kad autorių teisės yra saugomos nepriklausomai nuo to, ar žmogus „Facebook“ tinkle išplatino tokią žinutę, ar ne.

„Sunku pasakyti, kodėl ta žinutė atsirado. Intelektinės nuosavybės nuostata „Facebook“ yra nepasikeitusi nuo 2013 m. lapkričio mėnesio ir nuo sausio mėnesio jokių pokyčių nebus“, – sakė D.Syrusaitė.

„Facebook“ plintančioje žinutėje yra ir klaidingomis prielaidomis grindžiamų išvadų. Pavyzdžiui, atsišaukime rašoma: „Facebook“ dabar yra akcinė bendrovė. Todėl primenu visiems socialinio tinklo vartotojams...“. Tai, kad „Facebook“ yra akcinė bendrovė, nieko nekeičia.

Be to, teisininkė atkreipia dėmesį, kad atsišaukime apeliuojama į Berno konvenciją, kuri numato meno kūrinių ir autorių teisių apsaugą, tačiau teisinėje praktikoje vien ja nesivadovaujama.

„Berno konvencija yra taikoma, Lietuvos teisės aktai, kaip ir Europos Sąjungos teisės aktai, su ja suderinti. Tačiau neįsivaizduoju atvejų, kad kas nors galėtų remtis tik šiuo dokumentu ir sakyti, kad teisės buvo pažeistos“, – kalbėjo D.Syrusaitė.

Internete plitusiame angliškame atsišaukimo variante Berno konvencija nėra minima – ten minimas JAV kodeksas.

Naivus protestas

Pasak technologijų specialisto Džiugo Paršonio, panašios žinutės „Facebook“ tinkle yra kiek naivokas būdas išreikšti pasipiktinimą ir protestą prieš asmens duomenų naudojimą.

„Man kyla nuoširdus pasipiktinimas dėl privačių duomenų panaudojimo. Daugelis žmonių taip pat piktinasi, nors negali bakstelėti pirštu ir pasakyti, kaip jų asmeninė informacija gaunama ir kaip panaudojama, – kalbėjo Dž. Paršonis. – Tačiau gera žinia ta, kad „Facebook“ privatumo politikos atnaujinimuose bent jau stengiamasi paaiškinti, kokie duomenys parduodami, kam ir kokiais tikslais.“

Dž. Paršonis pabrėžė, kad nuo kitų metų įsigaliosiantys pakeitimai nėra esminiai – tai daugiau aiškinamojo pobūdžio žingsnis.

Dž. Paršonis taip pat išsakė nuomonę, kad  ateityje įvairių protestų dėl privačių duomenų naudojimo tik daugės.

Naujieji pakeitimai „Facebook“ nuo sausio pirmosios įsigalios automatiškai, jei asmuo ir toliau naudosis socialiniu tinklu.

Štai visa „Facebook“ tinkle plitusi žinutė:

Reaguodama(-s) į naują „Facebook“ politiką, aš patvirtinu, kad visiems mano asmens duomenims, nuotraukoms, korespondencijai ir kt. yra taikomos autorių teisės (Berno konvencija). Dėl komercinio naudojimo visko, kas paminėta, kiekvienu konkrečiu atveju reikia mano raštiško sutikimo.

„Facebook“ dabar yra akcinė bendrovė. Todėl primenu visiems socialinio tinklo vartotojams, kad ir jūs įdėtumėte tai į savo puslapius kaip „privatumo nuostatas“ (pranešimo puslapyje užteks net vieno karto); to nepadariusieji savaime leisite bet kokį duomenų iš jūsų puslapio (nuotraukų, žinučių ant sienos, puslapio informacijos ir kt.) naudojimą ir negalėsite reikšti pretenzijų.

Visi, kas skaito, galite nukopijuoti tai ant savo sienos „Facebook“, taip jūs būsite apsaugoti autorinių teisių įstatymo. Šiame komunikate įspėjame „Facebook“, kad griežtai draudžiame atskleisti, kopijuoti ir platinti mūsų asmeninę informaciją, arba kitos neteisėtos veiklos atžvilgiu profilius socialiniame tinklalapyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius