Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Duomenų centro viduje: virtuali ekskursija po ekologiškiausią Lietuvos duomenų centrą

Kompanija „BDC“ kviečia pasižvalgyti po ekologiškiausią duomenų centrą Lietuvoje, kuriame vietoje įprastinių šaldymo sistemų naudojamas aplinkos oras.
Duomenų centre klientų IT sistemos talpinamos naudojant pasaulyje pripažintų gamintojų įrangą.
Duomenų centre klientų IT sistemos talpinamos naudojant pasaulyje pripažintų gamintojų įrangą. / „BDC“ nuotr.

Bendrovės duomenų centrų pastatai sukonstruoti taip, kad užtikrintų duomenų apsaugą nuo gaisro, potvynio, temperatūros pokyčių, aplinkos įtakos, įsilaužimo, be to, parinkti specializuoti infrastruktūros sprendimai – unikali aušinimo sistema, elektros tiekimo ir interneto ryšio dubliavimas.

Svarbiausia – duomenų saugumas

Gaisrų gesinimo sistema užtikrina, kad ugnis, dūmai ar staigus temperatūros pokytis nepakenktų „BDC“ duomenų centrų įrangai ir saugomiems duomenims. Gaisro atveju patalpa greitai pripildoma nedegių dujų, kurios išstumia deguonį ir taip užgesina liepsną.

„BDC“ duomenų centrus skiria 10 kilometrų atstumas. Jie optiniu tinklu sujungti į vieningą ryšių žiedą, parinktos skirtingos trasos, taip sumažinant duomenų perėmimo ar pažeidimo pavojų.

Kiekviename „BDC“ duomenų centre užtikrinama visą parą veikianti fizinė apsauga. Į duomenų centrą patekti galima tik iš anksto suderinus apsilankymo laiką, gavus specialius leidimus ir tik lydint atsakingiems „BDC“ darbuotojams.

Ekologiški sprendimai

Vis dėlto daugiausiai žalos duomenų centrams gali padaryti ne fizinis įsilaužimas, o energijos trūkumas ir įrangos perkaitimas. Todėl „BDC“ 2010 metais investavo 5,8 mln. litų ir pastatė patį ekologiškiausią duomenų centrą Rytų ir Vidurio Europoje.

310 kvadratinių metrų ir 87 serverių spintų dydžio kompleksas vietoje įprastinių šaldymo sistemų naudoja aplinkos orą – toks vėsinimo būdas itin efektyvus mūsų klimato juostoje, kur lauko temperatūra didžiąją metų dalį žemesnė nei 17 laipsnių. Aušinimo sistema net 83 proc. laiko (303 dienas per metus) visiškai nenaudoja freoninio aušinimo. Tai užtikrina itin aukštą metinį PUE vidurkį – 1,09.

PUE rodikliu matuojamas duomenų centrų efektyvumas: jis parodo, koks yra visos sunaudojamos elektros energijos ir kompiuteriams skirtos energijos santykis. Pvz., pirmosios kartos duomenų centruose aušinimui buvo sunaudojama dvigubai daugiau elektros energijos nei jos reikia centruose veikiantiems kompiuteriams (t.y. 2005 m. vidutinis PUE koeficientas buvo 2). Kuo šis skaičius mažesnis, tuo duomenų centro efektyvumas didesnis.

Palyginti su įprastinėmis vėsinimo technologijomis, „BDC“ duomenų centrai CO2 emisiją per metus sumažina 700 tonų, o per 2012 metus sutaupė 650 tūkst. kWh elektros energijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius