-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Facebook“ tapo antru dažniausiai interneto sukčių atakuojamu portalu

Pasaulinis socialinis tinklas „Facebook“ tapo antru dažniausiai duomenų vagių atakuojamu tinklalapiu pasaulyje. Interneto prekybos ir aukcionų portalą „eBay“ pagal duomenų vagių atakų skaičių aplenkęs „Facebook“ atsilieka tik nuo tarptautinės mokėjimų sistemos „PayPal“, rodo saugumo sprendimų kūrėjos „Kaspersky Lab.“ duomenys, teigiama išplatintame pranešime.
„Facebook“ logotipas
„Facebook“ logotipas / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Internetas Facebook

„Vasarą duomenų vagių (angl. phishers) atakos, nukreiptos prieš „Facebook“ portalą ir jo vartotojus, buvo triskart intensyvesnės. Socialiniai tinklai vis labiau domina interneto nusikaltėlius, nes čia žinutės sklinda per draugus, kuriais mes linkę gana aklai pasitikėti. Tuo naudodamiesi sukčiai nuvilioja vartotoją į nesaugią aplinką ir pavagia jo konfidencialius duomenis, prisijungimo slaptažodžius bei kitą asmeninę informaciją“, – sakė „Kaspersky Lab.“ programinės įrangos platintojo Lietuvoje bendrovės „Atviros informacinės sistemos“ projektų vadovas Andrius Šaveika.

Remiantis „Kaspersky Lab.“ duomenimis, populiariausias duomenų vagių atakų tikslas tebėra tarptautinė atsiskaitymų sistema „PayPal“. Į ją nukreipta apie 53,5 proc. interneto sukčių atakų. Į antrą vietą pakilęs „Facebook“ sulaukia 12,8 proc. atakų, o į trečią vietą smuktelėjo pasaulinė el.prekybos ir aukcionų svetainė „eBay“. Į šį portalą nukreipta 7,6 proc. visų duomenų vagių atakų.

Pasak A.Šaveikos, socialiniame tinkle vartotojas gali susidurti su įvairiais pavojais: nesaugiomis nuorodomis, nepageidaujamomis reklamomis. „Pastaruoju metu ypač plinta grupės, siūlančios užsiregistruoti, pakviesti prijungti prie grupės visus savo draugus ir taip dalyvauti loterijoje dėl kelionės ar kito vertingo daikto. Paprastai šios grupės, surinkusios tam tikrą narių skaičių, vėliau yra parduodamos nepageidaujamos reklamos skleidėjams“, – pasakojo A.Šaveika.

Anot eksperto, norėdamas būti saugus, vartotojas visų pirma turėtų pasirūpinti legalia antivirusine programine įranga. „Mokamos antivirusinės programos turi integruotą apsaugą nuo socialiniais tinklais sklindančių virusų, nepageidaujamų reklamų ir kitų interneto pavojų. „Kaspersky Internet Security 2011“ į savo produktus diegia aplinką „Saugi terpė“, skirtą įtartinoms programoms ir tinklapiams paleisti, virtualiąją klaviatūrą ir apsaugos nuo sukčių programą, užtikrinančią asmeninių duomenų saugumą. Ši programa taip pat leidžia apsisaugoti nuo brukalų ir įkyrios internetinės reklamos bei leidžia tėvams nustatyti, kad vaikai naršydami po socialinius tinklus ar internetą nepatektų į nesaugius portalus, nepasiektų pornografinio ar kito nepageidaujamo turinio“, – sakė „Atviros informacinės sistemos“ projektų vadovas.

Visame pasaulyje interneto grėsmių nuolat daugėja. Pernai užfiksavusi 25-milijonąjį kenkėją, „Kaspersky Lab.“ skaičiuoja, kad dabar apie 80 proc. elektroninių laiškų sudaro brukalai. „Jeigu kelioms minutėms išjungtume elektroninio pašto laiškų filtrus ir apsaugos sistemas, turbūt vos spėtume trinti į pašto dėžutę įkrentančius brukalus. Mes net nepastebime, kiek daug kenksmingų laiškų sustabdo apsaugos sistemos“, – sakė A.Šaveika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius