Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

„Firefox“ prieš „Google Chrome“: kuris geriau susitvarko su 100+ atidarytų kortelių?

Interneto ryšio kokybė jau daug kur ne problema. Ta proga žmonės neapsiriboja viena atidaryta naršyklės kortele, o iš karto atidaro daugiau, kartais – daug daugiau.
„Firefox“
„Firefox“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vienas JAV gyvenantis studentas Gregoras Wagneris nusprendė išbandyti, ko vertos „Firefox“ ir „Google Chrome“ naršyklės, kai atidarytų kortelių yra ne šiaip daug, o labai daug – daugiau nei šimtas.

Savo tinklaraštyje Gregoras rašo, kad iš Nicko Nethercoto pasiskolino programėlę, kuri atidaro 150 puslapių iš populiariausių tinklalapių sąrašo. Logika tokia – kas 1,5 sekundes atidaroma nauja kortelė iki tol, kol kortelių skaičius pasiekia 150, tada palaukiama dar 1,5 minutės, kad visos kortelės užsikrautų ir parodytų pranešimą apie (ne)sėkmingą darbo pabaigą.

Laiką Gregoras pamatavo su savo nuosavu kompiuteriu „Dual-Core MacBook Pro“ su 8 GB RAM. Buvo testuojamos naujausios naršyklės versijos iš „Nightly build“ serijos.

Proceso rezultatai – laikas:

„Firefox“ – 6:14 min.
„GoogleChrome“ – 28:55 min.

Didelis skirtumas. Kaip teigia pats Gregoras, „Google Chrome“ naršyklėje problemos atsiranda, kai bandoma atidaryti korteles nuo 70-tosios. O su 150 kortelių dirbti iš viso neįmanoma – viskas „lūžinėja“. Tuo tarpu su „Firefox“ galima patogiai skaityti ir naršyti, tarsi kitų 149 kortelių ir nėra.

Priežastis – skirtinga naršyklių architektūra. „Firefox“ viskam naudoja vieną procesą, o „Chrome“ paskirsto funkcionalumą į atskirus procesus, ir galiausiai procesas „Google Chrome Renderer“ pakyla iki 100 proc. CPU apkrovos bei sunaudoja 1.5 GB RAM.

Taip pat autorius pateikia daugiau testavimo rezultatų ir samprotavimų, bet galutinė išvada tokia – jeigu norite atidaryti labai daug kortelių, naudokite „Firefox“.

Kita vertus, šis tyrimas gali būti traktuojamas įvairiai: neapžvelgti tokie faktoriai, kaip „Firefox“ įskiepių skaičius (dėl jų naršyklė kartais labai apkrauna sistemą), skirtingos naršyklių versijos (gal tie naktiniai „build’ai“ ir sukelia tokius rezultatus).

Beje, būtų labai įdomu pamatyti analogiškus „Internet Explorer“ rezultatus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius