Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Google“ ateities žaisliukai – nuo dronų ir robotų iki išmaniųjų lęšių

Daugelis korporaciją „Google“ sieja su informacijos paieškos sistema internete. Taip, šis verslas bendrovės įkūrėjams uždirbo pirmuosius milijardus, tačiau dabar „Google“ savininkai šiuos pinigus investuoja į sritis, kurios paprastam mirtingajam gali atrodyti kaip mokslinė fantastika – kariniai robotai, autonominiai automobiliai, moduliniai mobilieji telefonai. CNN.com apžvelgia „Google“ gaminius.
Autonominis „Google“ automobilis
Autonominis „Google“ automobilis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

1. Autonomiški automobiliai

Viena brangiausių ir labiausiai aptariamų „Google“ idėjų – autonominiai automobiliai, kuriems nereikia vairuotojų. „The Wall Street journal“ praėjusią savaitę pranešė, kad „Google“ derasi su automobilių gamintojais, kaip būtų galima efektyviau įdiegti bendrovės išrastus techninius sprendimus.

Bendrovės atstovai teigia, kad dar mažiausiai 6 metus šios naujovės nebus pasiekiamos plačiajam vartotojų ratui, tačiau vėliau dauguma gaminamų automobilių naudosis „Google“ atradimais.

2. „Google“ akiniai

Nors „Google“ akiniai vis dar testavimo stadijoje, tačiau bendrovė juos jau siūlo visiems norintiems ir pusantro tūkstančio dolerių galintiems išleisti žmonėms. „Google“ šį produktą kūrė savo laboratorijoje, nors daugelį kitų įsigijo tiesiai iš kūrėjų.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Išmanieji akiniai „Google Glass“
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Išmanieji akiniai „Google Glass“

„Google“ akiniai leidžia filmuoti, fotografuoti, naudotis internetu, žiūrėti video ir atlikti kitus darbus. Tiesa, kol kas „Google“ akiniai netapo didele sensacija. Galbūt dėl to kalta vis dar didelė jų kaina. O gal vartotojams šis įrenginys nėra pakankamai patogus ir patrauklus.

3. Išmanieji kontaktiniai lęšiai

Jeigu „Google“ akiniai jums atrodo per dideli ir nepatogūs, bendrovė gali pasiūlyti kur kas intymesnį sprendimą – išmaniuosius kontaktinius lęšius. Kol kas šis produktas kūrimo stadijoje, tačiau teigiama, kad „Google“ kontaktiniai lęšiai turės nemažai panašių funkcijų, kaip ir „Google“ akiniai.

„Google“ nuotr./„Google“ lęšiai
„Google“ nuotr./„Google“ lęšiai

Jie ne tik leis skaityti elektroninius laiškus ar einant gatve įsijungti navigaciją, tačiau bus itin naudingi diagnozuojant tokias ligas kaip cukrinis diabetas. „Google“ lęšiai tirs gliukozės kiekį žmogaus ašarose.

4. Termostatai ir dūmų detektoriai

„Google“ žino beveik viską apie jūsų gyvenimą internete. Šiais metais už 3,2 mlrd. dolerių įsigijusi bendrovę „Nest Labs“, „Google“ atėjo ir į jūsų fizinius namus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Google“
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Google“

„Nest Labs“ kuria termostatus, dūmų detektorius ir panašius įrenginius, kuriuos galima programuoti ir valdyti išmaniųjų telefonų pagalba. „Google“ ne kartą bandė patekti į išmaniųjų namų rinką, tačiau iki „Nest Labs“ bandymai buvo nesėkmingi.

5. Robotai

„Google“ savininkų aistra robotams žinoma jau seniai, tačiau šiais metais įsigyta robotus gaminanti bendrovė „Boston Dynamics“ šias ambicijas perkėlė į naują lygį. „Google“ vykdomos kelios programos, susijusios su dirbtinio intelekto tyrimais.

Kadras iš „YouTube“/Greičiausiai bėgantis robotas pasaulyje „Cheetah“
Kadras iš „YouTube“/Greičiausiai bėgantis robotas pasaulyje „Cheetah“

„Google“ įsigyta „Boston Dynamics“ garsėjo kaip bendrovė, kurianti robotus, kurie gali būti naudojami ir karo reikmėms. Vienas tokių keturkojų robotų galėjo bėgti greičiau nei greičiausias sprinteris Usainas Boltas.

6. Dronai

„Google“ dukterinė įmonė „Titan aerospace“ kuria nepilotuojamus dronus, kurie savarankiškai skraidyti be sustojimo galėtų metų metus. Tam būtų naudojama saulės energija.

Titan Aerospace nuotr./„Titan Aerospace“ dronas Solara 60
Titan Aerospace nuotr./„Titan Aerospace“ dronas Solara 60

„Google“ atstovų teigimu, jau šiuo metu yra sukurtų dronų, kurie nenusileidę skraidyti galėtų iki 5 metų. Tokiu būdu bendrovė tikisi suteikti galimybę internetu naudotis žmonėms, kurie gyvena atokiausiose planetos vietose. Taip pat „Google“ dronai galėtų būti naudojami stichinių nelaimių atveju.

7. „Motorola“ laboratorija

Šiaip metais „Google“ pardavė anksčiau įsigytą mobiliųjų telefonų gamintoją „Motorola“ Kinijos bendrovei „Lenovo“. Nors „Google“ už „Motorolą“ mokėjo 12,5 mlrd. dolerių, vėliau ją pardavė už 2,9 mlrd. dolerių mažiau.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Laikrodis „Motorola MotoActv“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Laikrodis „Motorola MotoActv“

„Google“ išsaugojo „Motorola“ laboratoriją, kurioje kuriamos naujos technologijos. Tarp jų ir naujasis „360 Motorola“ išmanusis laikrodis.

8. Moduliniai mobilieji telefonai

„Google“ nepasisekė sėkmingai gaminti mobiliuosius telefonus pasitelkus „Motorolą“, tačiau bendrovė šiuos minties neatsisakė. Naujoji iniciatyva – daug triukšmo internete sukėlęs projektas „Ara“.

„Motorola“ iliustr./„Motorola“ numato, kad telefono rėmas bus standartinis, tačiau kokias detales – ekraną, procesorių, kamerą, bateriją ir t.t. – naudoti, spręs pirkėjai.
„Motorola“ iliustr./„Motorola“ numato, kad telefono rėmas bus standartinis, tačiau kokias detales – ekraną, procesorių, kamerą, bateriją ir t.t. – naudoti, spręs pirkėjai.

Jau kitais metais vartotojams gali būti pasiūlytas telefonas, kurį jie galėtų susirinkti patys. Jums nereikia kameros, bet norite talpesnio akumuliatoriaus? O gal jums reikia didesnės atminties? „Ara“ leis vartotojams tarsi iš „Lego“ kaladėlių telefoną susikomplektuoti patiems.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius