Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Google“ leidžia peržiūrėti visos planetos istoriją nuo 1984 metų

Įrankis „Google Earth Engine“ atskleidžia Žemės vaizdą taip, kaip jo iki šiol nesame matę – ne tik iš kosmoso, bet ir peržvelgiant 32 metų istoriją.
Vilnius iš kosmoso
Vilnius iš kosmoso / Google nuotr.

Nuo 1984 metų palydovais fiksuojamos visų (ar beveik visų) Žemės kampelių nuotraukos suteikia galimybę pažvelgti į urbanizacijos įtaką, ledynų susitraukimą, Aralo jūros išdžiuvimą ir kitus ilgalaikius reiškinius iki šiol neregėtu ryškumu. Į žemėlapio paieškos eilutę pakanka įrašyti jus dominančio regiono pavadinimą ir prašome grožėtis tos vietos išvaizdos permainomis.

Žemėlapio išdidinimo galimybės priklauso nuo stebimos vietovės. Tarkime, Majamio urbanizaciją galėsite stebėti maždaug 1:66667 masteliu, o Vilniaus – kur kas smulkesniu 1:40000 masteliu.

2013 metais pirmąkart pristatytas įrankis pastarosiomis dienomis buvo papildytas paskutiniųjų ketverių metų nuotraukomis, pagerinta senųjų nuotraukų raiška.

VIDEO: Pamatykite: atnaujintas „Google“ įrankis parodo, kaip keitėsi miestai ir gamta per 32 metus

Natūralu, kad „Google Earth Engine“ yra ne tik smagus būdas pamatyti planetos permainas, bet ir milžiniškos vertės mokslinis įrankis. Juo pasinaudojus vykdomas ne vienas mokslinis projektas – pasaulinio miškų plotų kitimo stebėjimas, įvairių gyvūnų rūšių paplitimo žemėlapiai, ligų paplitimo žemėlapiai ir panašiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius