Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

„Google“ pristatė operacinę sistemą „Chrome OS“, skirtą mirkstantiems internete (video)

„Google“ pristatė naują operacinę sistemą kompiuteriams „Chrome OS“, kuri išsiskiria tuo, jog naudoja tik internetines programas. Taip pat kompanija paskelbė šiek tiek informacijos apie šiai operacinei sistemai skirtą kompiuterį.
Darbas su operacine sistema „Chrome OS“.
Darbas su operacine sistema „Chrome OS“. / Kadras iš „YouTube“

Naujoji operacinė sistema buvo pristatyta antradienį ryte JAV, tiesa, kol kas tai yra „beta“ versija, taigi kompanija įspėja, jog galimi įvairūs sutrikimai. Namų vartotojams ši operacinė sistema kol kas nėra prieinama.

Nuo kitų operacinių sistemų „Chrome OS“ skiriasi tuo, jog kompiuteryje įdiegiama tik pati sistema, o visa informacija bei programos yra laikomos internete (arba, kitaip sakant, „debesyje“), rašo Dvice.com. Norite peržiūrėti ar redaguoti nuotraukų? Tai padės atlikti „Picasa“. Reikia parašyti tekstą ar sukurti kitą elektroninį dokumentą? Tam skirti „Google Docs“.

Visas darbas iš esmės atliekamas interneto naršyklės „Google Chrome“ lange. Tai reiškia, kad savo „kompiuterį“ galėsite rasti bet kuriame kompiuteryje, turinčiame šią interneto naršyklę.Atskirdama dokumentus ir programas nuo kompiuterio „Google“ užtikrina, kad visuomet turėsite savo darbų atsargines kopijas, kurias galėsite pasiekti bet kada ir iš bet kurios vietos (kur yra kompiuteris ir interneto ryšys).

Visas darbas iš esmės atliekamas interneto naršyklės „Google Chrome“ lange. Tai reiškia, kad savo „kompiuterį“ galėsite rasti bet kuriame kompiuteryje, turinčiame šią interneto naršyklę.

Naršyklė suteikia prieigą prie aplankų (angl. folder), o dokumentus, su kuriais yra dirbama, ir jiems tvarkyti reikalingas programas užkrauna iš interneto. Juos atsiuntus, darbas iš esmės yra atliekamas nenaudojant interneto ryšio. Visos programos yra įjungiamos atskiruose naršyklės skirtukuose (angl. tab), jas galima įsijungti visame ekrane (angl. full screen). 

Kone visus pagrindinius darbus galima atlikti naudojant „Google“ sukurtas internetines programas. Be to, programų (tiek mokamų, tiek nemokamų) galima rasti naujoje virtualioje parduotuvėje „Chrome Web Store“.

Saugumo sumetimais, visa informacija, siunčiama internetu naudojant „Chrome OS“, yra užkoduota.

„Chrome“ kompiuteris

Techninė įranga niekada nebuvo stiprioji „Google“ grandis. Atsižvelgiant į tai, nestebina, jog „Chrome OS“ startui siūlomas ne itin įspūdingas kompiuteris, pavadintas „Cr-48“. Kompanija jį žada nemokamai dalinti pirmiesiems operacinės sistemos testuotojams (deja, tik JAV).

Google nuotr./Kompiuteris Cr-48.
„Google“ nuotr./Kompiuteris „Cr-48“.

Nei kompiuterio gamintojas, nei techninės detalės kol kas neatskleistos. Žinoma tik tai, jog jis sveria 1,7 kilogramo, turi 12 colių įstrižainės skystųjų kristalų monitorių, „qwerty“ klaviatūrą, didelę jutiklinę plokštę (angl. touchpad), vaizdo kamerą internetiniams pokalbiams, jame veikia bevielis „WiFi“ ir 3G interneto ryšys. „Google“ skelbia, jog kompiuteris įsijungia vos per 10 sekundžių, o po „užmigdymo“ nubunda akimirksniu. Be to, kompiuterio elementas be įkrovimo leis dirbti net 8 valandas, o budėjimo režimu atkentės savaitę.

„Chrome OS“ skirtus kompiuterius iki kitų metų vidurio žada pristatyti ir kompanijos „Acer“ bei „Samsung“.

Pristatydama naująją operacinę sistemą „Google“ bendradarbiauja su JAV telekomunikacijų kompanija „Verizon“, kuri kiekvienam vartotojui per mėnesį žada nemokamai suteikti 100 megabaitų duomenų (ko realiai užtektų nebent kasdien patikrinti paštą). Peržengus šią ribą, už vieną dieną neriboto interneto teks susimokėti 10 JAV dolerių (26 Lt).

Galite pasižiūrėti vaizdo įrašą, kuriame pristatoma „Chrome OS“:

 

VIDEO: Using a Chrome notebook

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius