Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Greičiausias superkompiuteris jau priklauso ne JAV, o Kinijai

Kinija pristatė greičiausią superkompiuterį pasaulyje „Tianhe-1A“, kuris gali atlikti daugiau nei 2,5 tūkstančius trilijonų skaičiavimų per sekundę ir yra maždaug 50 proc. galingesnis, nei artimiausias jo konkurentas.
Superkompiuteris „Tianhe-1A“.
Superkompiuteris „Tianhe-1A“. / Nvidia.com nuotr.

Šis rezultatas pasiektas sujungus daugiau nei 7 tūkst. grafinių procesorių „Nvidia Tesla M2050“ ir per 14 tūkst. „Intel Xeon“ procesorių, praneša BBC. Tai, jog „Tianhe-1A“ (liet. paukščių takas) yra greičiausias superkompiuteris pasaulyje, patvirtino organizacija „Top 500“, kuri sudaro galingiausių pasaulio kompiuterių sąrašą.

Birželį skelbta, jog greičiausio superkompiuterio vardas priklauso JAV Oukridžo Nacionalinėje laboratorijoje esančiai „Jaguar“ sistemai. Jos sparta siekė 1,76 petaflopų (1 petaflopas – 1 tūkst. trilijonų skaičiavimų per sekundę). Kinijos superkompiuterio sparta siekia 2,5 petaflopo.

„Visa tai tiesa. Praėjusią savaitę buvau Kinijoje, kalbėjau su sistemos kūrėjais, mačiau ją ir patvirtinau rezultatus. Mano vertinimu, ji yra 47 proc. spartesnė, nei „Jaguar“ sistema“, – sakė JAV Tenesio valstijos universiteto kompiuterių specialistas, profesorius Jackas Dongarra.

Superkompiuterio „Tianhe-1A“ procesoriai užima daugiau nei 100 šaldytuvo dydžio dėžių ir sveria daugiau nei 155 tonas. Jis yra laikomas Kinijos Nacionaliniame superkompiuterių centre, Tianjino mieste ir jau yra naudojamas orų prognozėms bei kitiems skaičiavimams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius