Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Greitajame pasimatyme su išradėju – išpeštas pažadas, kad lietuviai turės nemokamą šildymą

Radiatorius, kuris naudoja kompiuterių serverių išskiriamą energiją namų šildymui generuoti? Taip, tai įmanoma. Ir tokius radiatorius savo namuose turės ir lietuviai. Šiuos šildytuvus kuria olandų startuolis „Nerdalize“ ir žada savo produktą pasiūlyti Baltijos šalims.
Olandų startuolio „Nerdalize“ kuriamas šildytuvas
Olandų startuolio „Nerdalize“ kuriamas šildytuvas / „Nerdalize“ nuotr.

Nemokamą šildymą galėsite turėti, jeigu rasite vietos didelio našumo serveriui savo namuose. „Nerdalize“ serveris atrodo kaip radiatorius, kuris yra vos storesnis už įprastą. Serveriai, sujungti į bendrą tinklą, paskirstomi po žmonių namus, atlikdami skaičiavimus šie serveriai šyla ir skleidžia šilumą. Taigi namuose tampa šilta, o sąskaitos už šildymą nebeateina.

Su „Nerdalize“ įkūrėju ir vadovu Florianu Schneideriu 15min kalbėjosi Budapešte, „INNOVEIT 2016“ renginyje vykusiame greitajame pasimatyme (speed dating – angl.) su išradėjais ir jaunaisiaisi verslininkais. Vienam pokalbiui buvo duodamos keturios minutės, per kurias žurnalistai ir Europos inovatoriai turėjo galimybę susipažinti su jų išradimais.

– Kiek kainuoja toks radiatorius?

– Gyventojui radiatorius kainuos apie 300 Eur, tai bus vienkartinis mokestis, po kurio šildymas taps nemokamu, nes elektros išlaidas dengia „Nerdalize“. Šiai investicijai atsipirkti prireiks iki metų.

– Jeigu skaitytojai, perskaitę apie jūsų išradimą, panorėtų tokį radiatorių turėti savo namuose, ką jiems reikėtų daryti? Kokia įranga reikalinga?

– Geriausia, ką jie gali padaryti, – tai apsilankyti mūsų tinklalapyje Nerdalize.com ir susisiekti su mumis, žinoma, tik tuomet, kai imsime teikti paslaugą jūsų šalyje. Šiuo metu dirbame ties nauja sistema, kuri turėtų visą būstą šildyti su vienu prietaisu.

Aš manau, kad tai nenutiks anksčiau, nei 2018-aisiais, – apie tai, kada tokius radiatorius galės įsigyti ir lietuviai, kalbėjo pašnekovas.

– O kada galime tikėtis išvysti jūsų produkciją Lietuvoje?

– Prognozuoti, kada „Nerdalize“ šildymas bus prieinamas Lietuvoje, sudėtinga. Kol kas Nyderlanduose įrengėme tokius penkis radiatorius. Dar apie 3000 užsiregistravusių žmonių laukia tokių šildytuvų, taigi Nyderlanduose dar turim daug ką nuveikti. Aš manau, kad tai nenutiks anksčiau, nei 2018-aisiais.

– Manote, kad Baltijos šalys yra gera rinka šiam produktui realizuoti?

– Manau, kad Baltijos šalys įdomios, atsižvelgiant į jų atvirumą inovacijoms, puikią šviesolaidžio interneto infrastruktūrą ir šių šalių dydį. Naujo produkto įvedimas Baltijos šalyse tampa lengvesnis dėl nedidelių šių šalių teritorijų.

– Ar vartotojas turi galimybę reguliuoti šilumą?

– Taip, taip pat kaip ir kitus šildymo prietaisus, kurie gali būti reguliuojami paties vartotojo arba termostato.

– O kas vyksta su šildymu vasarą? Ar jį galima išjungti?

– Kaip jau sakiau, žmonės gali reguliuoti šildymą visiškai laisvai ir nemokamai. Tuo pačiu užtikriname, kad serveriai nuolat veiktų arba kaupdami, arba pašalindami perteklinę šilumą.

***

4 min. praeina, o moderatorės švilpukas signalizuoja – metas eiti prie kito išradėjo, jaunojo verslininko. Bet kokiu atveju – pažadas Lietuvai duotas. Dar spėju paklausti, ar tikisi, jog komisija įvertins šį išradimą kaip vieną geriausių, olandas nusišypso ir tvirtina tikintis, kad fortūna jo pusėje. Ir užtikrintas tikėjimas savo sėkme jam buvo pranašiškas. Florianui Schneideriui atiteko „EIT Venture Award“ apdovanojimas, skiriamas už inovacijas, kurios yra tikras proveržis, ir jau egzistuojančius startuolius.

„INNOVEIT 2016“ organizatorių nuotr. /Florianas Schneideris, Allenas Ali Mohammadi ir Norbertas Kuipersas
„INNOVEIT 2016“ organizatorių nuotr. /Florianas Schneideris, Allenas Ali Mohammadi ir Norbertas Kuipersas

15min žurnalistės kelionę į Budapeštą apmokėjo Europos inovacijų ir technologijų institutas. Straipsnio turiniui tai įtakos neturi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius