Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

„Huawei P10“ apžvalga: kirs konkurentams ar kris po konkurentais?

Itin sparčiai savo rinkos dalį auginanti Kinijos įmonė „Huawei“ prieš keletą metų gamindavo įrenginius, kurie Lietuvoje vis susilaukdavo pašaipų – ką čia per „fufliaką“ vėl kinai pagamino. Pasišaipėme – ir užtenka. „Huawei“ ne žodžiais, o darbais užsitarnavo gerą reputaciją ir dabar jų niekas nevadina nei nežinomais, nei nekokybiškais.
„Huawei P10“ pristatymo akimirka
„Huawei P10“ pristatymo akimirka / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Savo rankose turėjau beveik visus mūsų kraštus pasiekusius P serijos telefonus nuo P6 iki P10. Vienintelė išimtis – P9. Tad galiu ganėtinai užtikrintai pasakyti: su kiekvienu modeliu daroma pažanga yra labai ryški. P6 ir P7 rekomenduoti draugui buvo sunku. P8 jau buvo tarsi kito lizdo paukštis – daug geresnis, bet dar ne visai fantastiškas. O koks gi šiemetinis, paskutinėmis vasario dienomis Barselonoje pristatytas P10? Pora savaičių naudojimo leidžia daryti aiškesnes išvadas.

Jeigu trumpai – šiam įrenginiui nestinga nei liaupsių, nei kritikos. Kitaip tariant, vertinčiau jį kaip smarkiai nesubalansuotą išmanųjį telefoną, kuris dėl kai kurių savo privalumų lenkia rinkos lyderius, bet turi ir tokių trūkumų, su kuriais kasdienio naudojimo praktikoje būtų sunku susitaikyti.

Bet pradėkime nuo pradžių.

Įrenginio pakuotė, kaip jau įprasta šiam gamintojui, yra ne visai tipinė – įspūdį bandoma sudaryti jau nuo įrenginio išpakavimo. Ir tai daroma sėkmingai. Tampa akivaizdu, kad įrenginio gamintojai daug dėmesio skiria detalėms.

O pakuotės viduje – itin maloni ir išmaniųjų įrenginių rinkoje reta dovanėlė. Skaidrus apsauginis dėkliukas. Žinoma, nieko panašaus į spalvingus, menininkų kurtus dėkliukus, kuriuos „Huawei“ pristatė Barselonoje, bet bent jau laikinai tikrai padės ir suteiks užtikrintumo naudoti įrenginį iškart, neperkant papildomo dėkliuko. Arba tai galima vadinti mažų mažiausiai dešimties eurų vertės dovana.

Atnaujinta: Prasidėjus įrenginio prekybai paaiškėjo, kad dėkliukas tebuvo reklaminis triukas, skirtas sužavėti žurnalistams - įsigyjant telefonus Lietuvoje nemokamo dėkliuko negausite.

Antras kiek labiau įprastas, bet pastaruoju metu kažkodėl kiek rečiau randamas geras dalykas pakuotėje – ausinės. „Huawei P10“ pakuotėje jos yra. Vėl gi – nieko stebuklingo ir įspūdingo, bet buityje pravers.

VIDEO: Pirmas žvilgsnis į naują „Huawei P10“ išmanųjį telefoną

Apžiūrime aparatą. Ir štai jums pirma priežastis prikibti – apsauginė ekrano plėvelė užklijuota neidealiai. Viename kamputyje ant ekrano pateko mažutė dulkelė, sukūrusi kelių milimetrų skersmens iškilimą. Galbūt skambu kaip princesė ant žirnio, bet tokius dalykus kokybės kontrolė, manau, turėtų pastebėti ir ištaisyti. Bet galima teisinti, kas bandymams gauti įrenginiai yra ne iš standartinės masinės gamybos linijos, tad gal ir procesai dar ne iki galo suderinti.

Įsijungiame. Telefonas iškart pasiūlo persikelti informaciją ir iš ankstesnio telefono. Daugumai tikrai bus naudinga – tai sutaupo nemažai laiko. Beruošiant telefoną darbui pamatomos dar kelios „pamokėlės“ apie išskirtines „Huawei“ inovacijas – galite jas naudoti, bet nebūtina.

Be ankstesniais metais pristatytų „Huawei“ programinių išskirtinumų (pvz., ekrano dalies pažymėjimas krumpliu padaro apibrėžtos zonos nuotrauką, pabeldimas krumpliu – viso ekrano nuotrauką), kurie yra visai patogūs, bet ne visada idealiai veikia, atsirado ir naujovių: perbraukus ekraną krumpliu nuo kairės briaunos iki dešinės (arba atvirkščiai) ekranas padalinamas pusiau, su galimybe vienu metu naudoti iškart dvi programėles. Bet turbūt svarbiausia naujovė – į priekį, „Namų“ mygtuko vietą perkeltame pirštų atspaudų skaitytuve.

„Huawei“ inžinieriai šį fiziškai nespaudomą įrenginio elementą nusprendė įdarbinti ne tik pirštų atspaudų nuskaitymui, bet ir visų navigacijos mygtukų darbo atlikimui: trumpu prilietimu telefonas atliks komandą „Atgal“, ilgu – „Namai“, o perbraukus į kurį nors šoną ekrane turėtų pasirodyti visi tuo metu paleistų programų langai. Tiesa, esminis žodis šiuo atveju yra „turėtų“. Mat praktiškai ši funkcija veikė tik iš kokio 5-6 karto, kas privertė naudoti labiau standartinį navigacijos mygtukų rinkinį, sukeltą į patį ekraną. O naudojantis virtualiais navigacijos mygtukais ekrane atspaudų skaitytuvas būna neaktyvus ir neatlieka jokios funkcijos, todėl norint išsikviesti virtualiuosius mygtukus reikia braukyti per ekraną.

Ir tai, mano manymu, yra didžiausia šį telefoną kūrusių inžinierių klaida: po ekranu esanti korpuso juostelė yra tikrai pakankamai plati, kad abipus namų mygtuko tilptų ir kiti navigacijos mygtukai, tačiau galimybės naudotis telefonu tokiu būdu, sutaupant šiek tiek vietos ekrane, nepalikta – nebent norėsite pratintis prie nelabai patikimo atspaudų skaitytuvo braukymo.

Beje, dar dėl atspaudų skaitytuvo: visiškai subjektyviu vertinimu (bet turint su kuo lyginti) galėčiau teigti, kad „Huawei“ telefone jis į įrenginio korpusą įleistas per giliai – apie 0,5 mm. Tad skaitytuvo įgilinimo, tikrojo ekrano paviršiaus ir ant ekrano užklijuotos apsauginės plėvelės derinys suteikia mažiau malonų lytėjimo pojūtį, nei kitas labai panašios konstrukcijos taip pat kiniškas išmanusis telefonas, kuriame skaitytuvas yra maždaug 0,2-0,3 mm gylyje, lyginant su ekranu. Kalbant paprastai – pirštas kliūva. Bet už tai skaitytuvas veikia įspūdingai greitai ir tiksliai.

Grįžtame prie malonesnių temų. Ekranas 5,1 colio įstrižainės. Kas šiaip jau labai stebina – paprastai naujos kartos telefonai linkę pūstis, lyginant su senesniais (P9 įstrižainė buvo 5,2 colio). Bet šiuo atveju priimtu sprendimu aš labai džiaugiuosi – seniai teko laikyti taip gerai rankos matmenis atitinkantį įrenginį. Ir visi kampučiai pasiekiami nykščiu. Tad ergonominiu požiūriu – 10 balų.

Apžiūrime įjungtą ekraną. Vaizdo raiška – „Full HD“ (1080 x 1920 taškų), tad, lyginant su P9 dėl sumažėjusios ekrano įstrižainės nežymiai, iki 432 ppi išauga vaizdo taškų tankis. Naudojama IPS-NEO LCD matrica. Spalvų sodrumas saikingas – gerokai mažesnis nei AMOLED ekranuose, bet tikrai pakankamas. Žiūrint į ekraną realiame pasaulyje pritaikomais kampais (t. y., nevertinant ekrano šviesumo pavertus telefoną taip, kad beveik vien tik briauna matytųsi) ekranas išlaiko vienodą šviesumą ir stabilias spalvas.

Prieiname prie programinės įrangos. „Huawei“ į naujuosius telefonus įdiegė smarkiai modifikuotą „Android 7.0“ pagrindu sukurtą operacinę sistemą „EMUI 5.1“. Esminiai šios modifikacijos bruožai turėtų būti puikiai pažįstami „iPhone“ naudotojams – išvaizdų (beje, ne tik vartotojo sąsajos, bet ir paties telefono fiziškai) panašumas taip krenta į akis, kad iš pirmo žvilgsnio sunku atskirti, kas yra kas.

Priklausomai nuo korpuso spalvos, telefone bus iš anksto nustatyta „tema“: jei telefonas juodas – tamsios spalvos dominuos ir ekrane, jeigu telefonas rožinis, žalias ar mėlynas – atitinkamus „tapetus“ ir piktogramas bus nustatę bendrovės inžinieriai. Žinoma, paliekama galimybė patiems pasirinkti kokį norite derinį, bet apskritai tokia smulkmena yra labai maloni.

Tiesa, pokyčiai, lyginant su nemodifikuotu „Android“, ties išvaizda nesibaigia – nustatymų meniu praktiškai viskas išdėliota ne taip, kaip tikėtųsi „švarios“ „Google“ operacinės sistemos šalininkai. Be prie visko galima priprasti – o gal „Huawei“ būdas net ir geresnis. Mat kinai neslepia, kad viena akimi ir telefono išvaizdą, ir sąsają nusižiūrėjo nuo „Apple“, nes puikiai supranta, kad amerikiečiai kuria idealui artimus išmaniuosius telefonus. Štai tą tarpelį tarp „iPhone“ ir idealo „Huawei“ ir nusprendė užpildyti.

Beje, pristatymo metu kinai aiškiai akcentavo konkrečias savybes, kuriomis „Huawei P10“ yra pranašesnis už dabartinį „Apple“ išmanųjį įrenginį. Tai – kamera, akumuliatorius ir programinės bei techninės įrangos suderinimas.

Kalbant apie kamerą – tęsiamas bendradarbiavimas su fotografijos legenda „Leica“, pradėtas kuriant P9 modelį. Lyginant su „iPhone“, ji pranašesnė ne tik tuo, kad visiškai neišlenda iš nugarėlės plokštumos, bet ir nuotraukų kokybe – juodai baltas spalvas fiksuojantis antrasis jutiklis užtikrina, kad nuotraukos bus pakankamai kokybiškas net ir fotografuojant prieblandoje (kas iki šiol buvo didžiausias telefoninių kamerų trūkumas). Be to, ši juoda-balta kamera suteikia ir naujų meninių galimybių, kurios gali nudžiuginti.

Šiaip nesu didelis fotografavimo specialistas ir mėgėjas, tad šiuo atveju rekomenduoju pasitikėti profesionalais, kurių darbas yra skirtingų kamerų lyginimas: „DXOMark“ specialistai kamerą įvertino 87 balais iš 100 galimų. Vienu balu geresnius vertinimus gavo „Samsung Galaxy Edge 7“, „HTC 10“, „Sony Xperia X Performance“, o dviem balais geresnis yra absoliutus fotografijos lyderis „Google Pixel“. „iPhone 7“ nuo naujojo „Huawei“ gaminio atsiliko vienu įvertinimo tašku.

Be abejo, kyla klausimas, kiek garbinga yra tokia pozicija žinant, kad visi aukščiau esantys telefonai yra pernykščiai flagmanai, o „Huawei“ gaminys yra šiemetinis. Ir jau visai netrukus „Samsung“ parodys savo naujus, neabejotinai patobulintus įrenginius. Juolab, kad sintetiniai testai (konkrečiai – „AnTuTu“) rodo, kad P10 pagal savo našumą nelabai paveja ir tuos pernykščius flagmanus.

Kita vertus, net ir patys reikliausi, kokybiškos trimatės grafikos žaidimai (pvz., „Asphalt Xtreme“) veikė absoliučiai be priekaištų, idealiai sklandžiai, tad galbūt tie galingiausiųjų telefonų „AnTuTu“ taškai yra pertekliniai ir programinė įranga tiesiog neišnaudoja to našumo, kuris joms prieinamas.

Kad „Huawei“ įtariai žiūri į perteklinį, nepanaudojamą našumą, sako ir tai, jog šios įmonės veiklos direktorius (COO) Lao Shi viešai išreiškė nuomonę, jog išmaniesiems telefonams daugiau nei 4 GB darbinės atminties (RAM) nereikia – esą, vertinant kainos ir našumo santykį tai yra optimalus variantas. Todėl šiame įrenginyje tiek jos ir yra. Tiesa, variantą su didesniu ekranu „P10 Plus“ galima rasti ir su 6 GB. Tuo tarpu nuolatinės atminties kiekis šiame įrenginyje yra 64 GB. Labai solidu, ypač žinant, kad į antros SIM kortelės lizdą galimą įdėti arba SIM kortelę, arba atminties kortelę su maksimalia 256 GB talpa.

Kalbant apie akumuliatorių – per dvi savaites naudojimo nekilo jokių priekaištų. Priklausomai nuo naudojimo intensyvumo vieno įkrovimo pakanka vienai-beveik dviem dienoms. Bet jau ir naktinis prikabinimas prie elektros tinklo praktiškai prarado prasmę – darbo metu pusvalandžiui prijungi aparatą prie laido ir energijos įkrauna visai dienai. Už tai reikia dėkoti „Huawei“ sukurtai greitojo krovimo technologijai. Beje, nors ši technologija vystyta pačios įmonės inžinierių, bendrovės atstovai tvirtina, kad ji yra dalinai suderinama su kai kuriomis kitomis greitojo krovimo technologijoms – pavyzdžiui, „Qualcomm“ kuriama „Quick Charge 3.0“. Bet tikrai nesitikėkite, kad galėsite paimti bet kokį USB adapterį, bet kokį laidą ir gausite tokį patį rezultatą, kaip ir su originaliu „Huawei“ įkrovimo rinkiniu.

Apskritai greitojo įkrovimo technologijos yra toks tylus telefonų gamintojų mūšio laukas – vos ne kiekvienas gamintojas, turintis rimtesnę inžinierių komandą, kuria savo technologiją, kuri yra vargiai suderinama su konkurentų technologijomis, už ką visi gamintojai neseniai gavo pylos nuo „Google“, pageidaujančios, kad greitasis įkrovimas būtų standartizuotas. Tiesa, šioje vietoje „Huawei“ turi gynybinių argumentų: – jų telefonuose naudojami jų pačių gaminami „Kirin 960“ procesoriai, kurių nerasite jokiame kitame, kaip tik „Huawei“ ženklu pažymėtame telefone. O tai, kad po tuo pačiu stogu kuriami ir procesoriai, ir programinė įranga, reiškia, kad šių dviejų gaminio komponentų suderinamumas yra maksimalus, tačiau nebūtinai suderinamas su tuo, ką gali pasiūlyti kiti gamintojai. Ir dėl tos pačios priežasties jiems netinka kitoms platformoms sukurtos greitojo įkrovimo technologijos.

Ką dar duoda tai, kad praktiškai visas telefonas nuo pradžios iki galo kuriamas po tuo pačiu stogu? Na, pavyzdžiui, „Ultra Memory“ atminties optimizavimo įrankį, kuris nustato, kurioms programėlėms reikia mažiau telefono išteklių ir tuos išteklius perskirsto aktyviai veikiančiai programinei įrangai. Be to, tas pats įrankis apsaugo nuo atminties fragmentavimosi, tokiu būdu užtikrindamas, kad po metų naudojimosi aparatas bus toks pats spartus, kaip ir pirmą jo naudojimo dieną.

Kalbant apie kainą, situacija šiek tiek dviprasmiška: oficialaus pristatymo Barselonoje metu buvo paskelbta oficiali rekomenduojama įrenginio kaina – 649 eurai („P10 Plus“, priklausomai nuo atminties kiekio, 100 arba 150 eurų brangiau), tačiau pristatant tuos pačius telefonus Lietuvoje kalba jau ėjo apie rekomenduojamą 599 eurų kainą.

Šį kainos skirtumą gamintojo atstovai komentavo taip: „Oficialaus „Huawei P10“ pasaulinio pristatymo metu pateikta apibendrinta rekomendacinė kaina, o vėliau rekomendacijos patikslintos kiekvienai rinkai individualiai, atsižvelgiant į tos rinkos sąlygas. Šiuo atveju rekomenduojama kaina Lietuvai yra mažesnė nei bendra rekomendacinė kaina“.

Išvados:

Privalumai

  • Labai patogus korpusas
  • Puiki kamera
  • Patikimas akumuliatorius
  • Greitas įkrovimas

Trūkumai

  • Pagal charakteristikas aukšta kaina
  • Nepatogūs valdymo sprendimai

Šis telefonas būtų buvęs itin konkurencingas flagmanas, jeigu jis būtų išleistas praėjusiais metais. Arba tikrai puikus vidutinės klasės įrenginio pasiūlymas šiemet. Tikėtina, kad ryšio operatorių salonuose, kur kaina būna suskaidoma į 24 dalis ir pirkėjui atrodo, kad ji visai nesikandžioja, šio aparato pardavimai bus visai neprasti. Bet vargu ar jis šiais metais sudomins žmones, kurie domisi „pačiu geriausiu, be jokių kompromisų“ aparatu. O žmonės, kuriems tikrai rūpi kainos klausimas, jau veikiausiai atrado pačius pavojingiausius „Huawei“ konkurentus – visus vakarietiškus standartus atitinkančių telefonų „už pusę kainos“ gamintojus iš tos pačios Kinijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius