Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Internete paviešinta 100 mln. „Facebook“ vartotojų asmeninė informacija (papildyta 12.55 val.)

Informacinių technologijų specialistas, saugumo konsultantas Ronas Bowesas surinko 100 mln. socialinio tinklo „Facebook“ vartotojų asmeninius duomenis ir paviešino juos internete.
Didžiausiame failų dalinimosi tinklalapyje „The Pirate Bay“ sąrašą jau atsisiuntė per 5 tūkst. vartotojų.
Didžiausiame failų dalinimosi tinklalapyje „The Pirate Bay“ sąrašą jau atsisiuntė per 5 tūkst. vartotojų. / 15min.lt nuotr.
Temos: 2 Internetas Facebook

Duomenis jis surinko naudodamas nedidelį programinį kodą, kuris automatiškai skenavo „Facebook“ vartotojų profilius, rinkdamas visą informaciją, kuri yra vieša pagal vartotojų privatumo nustatymus, praneša BBC.

Sąrašas buvo publikuojamas internete kaip atsisiunčiama byla. Jame yra kiekvieno vartotojo profilio adresas, vardas ir unikalus kodas.

Didžiausiame failų dalijimosi tinklalapyje „The Pirate Bay“ sąrašą ketvirtadienį jau buvo atsisiuntę per 5 tūkst. vartotojų.

R.Bowesas teigia paviešinęs šiuos duomenis siekdamas pabrėžti „Facebook“ privatumo spragas. Tuo metu socialinio tinklalapio atstovai teigia, jog ši informacija jau buvo vieša.

„Žmonės, kurie naudojasi „Facebook“, turi teisę dalytis tik ta informacija, kuria nori, su kuo nori ir kada nori“, – rašoma „Facebook“ pranešime.

Anot pranešimo, visi vartotojai patys gali nustatyti, kokia informacija bus vieša, o kokia – privati. „Šiuo atveju informacija, kurią žmonės padarė viešai prieinamą, buvo surinkta vieno tyrėtojo. Tačiau ją galima rasti ir „Google“, „Bing“ ar kitose paieškos sistemose, taip pat pačiame „Facebook“. Jokia privati informacija nebuvo paviešinta“, – pabrėžiama pranešime.

Papildyta 12.55 val.: Britų organizacija „Privacy International“, stebinti, kaip įvairiose pasaulio šalyse garantuojama teisė į asmeninio gyvenimo neliečiamybę, teigia, kad „Facebook“ ne sykį buvo įspėta, jog vartotojų duomenys gali būti paviešinti, tačiau tokius įspėjimus ignoravo.

Organizacijos atstovas Simonas Daviesas teigia, jog ne visi „Facebook“ vartotojai supranta, kaip galima pakeisti saugumo nuostatas. „Žmonės nesuprato privatumo nuostatų ir štai kokį turime rezultatą“, – teigė S.Daviesas.

Anksčiau šįmet buvo kilusi „Facebook“ vartotojų nepasitenkinimo banga dėl sudėtingų privatumo nustatymų. Po to tinklalapis supaprastino privatumo valdymą.

Numatyti „Facebook“ nustatymai dalį vartotojų informacijos automatiškai priskiria kaip viešai prieinamą, tačiau tai galima pakeisti. „Tai panašu į telefonų knygą – informacija, skirta tam, kad žmonės galėtų lengviau rasti vienas kitą. Dėl to žmonės ir jungiasi prie „Facebook“. Jei kas nors nenori būti viešai randamas, mes leidžiame tai pakeisti“, – teigė kompanijos atstovas.

Tačiau S.Daviesas teigė, kad numatyti „Facebook“ nustatymai turėtų būti pakeisti. „Po šio paviešinimo atsiras daugybė žmonių, kurie bus pasipiktinę ir susirūpinę dėl to, kas turi jų duomenis ir ką su jais ketina daryti“, – teigė S.Daviesas.

Tuo pačiu jis pridūrė, kad tai daugiau „moralinė ataka“, o svarbesnė informacija, tokia kaip el.paštas, telefono numeris ar gyvenamoji vieta, sąraše nepaviešinta.

Iš viso „Facebook“ turi daugiau nei 500 mln. vartotojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius