Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Interneto milžinių vadovai susirinko į „elektroninio Didžiojo aštuoneto“ susitikimą

Didžiausių pasaulyje interneto ir žiniasklaidos bendrovių vadovai antradienį susirinko Paryžiuje pademonstruoti savo įtakos prieš Didžiojo aštuoneto (G-8) viršūnių susitikimą, nors jų veiklos sritį pastaruoju metu buvo sukrėtę skandalai dėl autorinių teisių, reguliavimo ir žmogaus teisių.
„Elektroninio Didžiojo aštuoneto“ forumas Paryžiuje
„Elektroninio Didžiojo aštuoneto“ forumas Paryžiuje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šį susitikimą, pramintą „elektroniniu Didžiuoju aštuonetu“ (e-G8) atidarė Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy, pareiškęs, kad jo dalyviai yra „interneto revoliucijos“ vedliai, tačiau perspėjo, kad jų galia susijusi su didele atsakomybe.

Šalies vadovas gyrė interneto technologijų vaidmenį organizuojant pastaruoju metu kai kurias arabų šalis apėmusius sukilimus, tokius kaip revoliucijos Tunise ir Egipte, tačiau tvirtino, kad virtualiojoje erdvėje būtina vadovautis „vertybėmis“ ir „taisyklėmis“.

„Žmonės arabų šalyse parodė pasauliui, kad internetas nepriklauso valstybėms, – pabrėžė N.Sarkozy. – Internetas tapo demokratijų patikimumo matu ir diktatūrų gėdos matu.“

Interneto milžinių, tokių kaip „Google“, „Facebook“ ir „Microsoft“ vadovai šiame susitikime sieks atkreipti dėmesį į žiniatinklio ekonominį potencialą. Tuo tarpu N.Sarkozy šį klausimą įtraukė į G-8 viršūnių susitikimo, kuris prasidės Prancūzijoje po dviejų dienų, programą.

Tinklaraščiai ir pranešimai socialiniuose tinkluose, tokiuose kaip „Facebook“ ir "Twitter", padėjo sukelti revoliucijas kai kuriose šalyse, o kitose valstybėse verda ginčai dėl neteisėto informacijos platinimo ir siuntimosi, todėl lyderiai siekia ne vien didinti interneto rinką, bet ir ją reguliuoti.

Didžiausia internetinių paieškų sistema „Google“ užsitraukė institucijų nemalonę keliose šalyse, ypač Kinijoje, kai ši bendrovė apkaltino Pekino vyriausybę įsilaužinėjant į disidentų elektroninio pašto paskyras.

Konsultacinės bendrovės „McKinsey“ atstovai sakė susirinkusiesiems, kad interneto sektorius pastaruosius penkerius metus lėmė 10 proc. ūkio prieaugio 13 didžiausių ekonomikų, įskaitant G-8 šalis ir Kiniją.Žiniasklaidos laisvės organizacijos, tokios kaip „Žurnalistai be sienų“ (Reporters Sans Frontieres) kritikavo kai kurių Europos šalių sprendimus, tarp jų Prancūzijoje priimtą įstatymą, pagal kurį numatoma galimybė imtis teisinių priemonių prieš nelegaliai filmus ir muziką besisiunčiančius internautus.

Tuo tarpu Vokietija ir Italija nustatė apribojimus „Google“ projektui „Street View“, kilus nerimui dėl internetinėse gatvių panoramose nufotografuotų žmonių privatumo.

Prancūzijoje kelios leidėjų bendrovės kaltina „Google“ neteisėtai keliant į savo elektroninę biblioteką knygas, saugomas autorinių teisių įstatymų.

Tačiau N.Sarkozy gyrė e-G8 ir G-8 kaip precedento neturintį virtualaus ir politikos pasaulių susitikimą.

Prezidentas tikisi, kad e-G8 dalyviai parengs kreipimąsi į Didžiojo aštuoneto lyderius, kurie ketvirtadienį ir penktadienį susirinks į kasmetinį susitikimą, šiemet vyksiantį Prancūzijos pajūrio kurorte Dovilyje.

Tarp e-G8 svečių – „Google“ direktorių valdybos pirmininkas Ericas Schmidtas, „Facebook“ įkūrėjas Markas Zuckerbergas ir internetinės prekybos milžinės „Amazon“ įkūrėjas Jeffas Bezosas.

Susitikime taip pat dalyvauja milijardierius Rupertas Murdochas, valdantis tarptautinę žiniasklaidos imperiją „News Corporation“, kuriai priklauso televizija „Fox News“ ir dienraštis „The Wall Street Journal“. Žurnalas „Forbes“ R.Murdochą yra praminęs „žmogumi, kuriam priklauso naujienos“.

Konsultacinės bendrovės „McKinsey“ atstovai sakė susirinkusiesiems, kad interneto sektorius pastaruosius penkerius metus lėmė 10 proc. ūkio prieaugio 13 didžiausių ekonomikų, įskaitant G-8 šalis ir Kiniją.

„Jūsų darbas gali būti laikomas istoriniu; jis veikia civilizaciją, – N.Sarkozy pareiškė susitikimo dalyviams. – Atsižvelgiant į tai, jūsų atsakomybės lygis neabejotinai yra pats didžiausias, koks gali būti suteiktas asmenims, kurie nedirba viešajame sektoriuje arba nėra valstybės atstovai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius