Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Interneto sukčiai neteisėtai naudojasi 15min.lt vardo žinomumu

Interneto tinklalapiai 15min.me, 15mins.tv, 15min.av.lt ir 15min.in komerciniais tikslais naudojasi 15min.lt vardo žinomumu ir skleidžia melagingą informaciją socialiniame tinkle „Facebook“. 15min.lt perspėja, kad tinklalapiai niekaip nesusiję su 15min.lt, o už sukčiavimą gresia piniginės nuobaudos.
Sukčiai naudojasi 15min.lt vardu
Sukčiai mėgina uždirbti iš 15min.lt vardo

Ketvirtadienį socialiniame tinkle „Facebook“ tinklalapis 15min.me skelbė melagingą informaciją apie tai, kad rusų tankai kirto Lietuvos sieną. Paspaudus vaizdo įrašo nuorodą lankytojų buvo prašoma nuoroda pasidalinti („Share“). Tai padarę vartotojai buvo nukreipiami į visiškai kitą tinklalapį, siekiant padidinti jo sekėjų skaičių „Facebook“ tinkle.

Panašiu būdu veikė visi tinklalapiai, kuriuose raginama dalintis filmo „Redirected – už Lietuvą“ nuoroda ar vaizdo įrašu, kuriame mergina iš Ukrainos prašo pasaulio pagalbos ir pan.

Siekdami suklaidinti interneto vartotojus, sukčiai pasirinko ir į 15min.lt panašius logotipus.

„Mes labai rimtai žiūrime į mūsų vardo ir prekės ženklo vagystes bei bandymą pasipelnyti iš šios nelegalios veiklos. Tai kenkia mūsų įvaizdžiui, apgaudinėjami mūsų vartotojai, – sako 15min.lt vadovas Tomas Balžekas. – Esame pasiruošę ginti savo interesus visomis teisinėmis priemonėmis. Šiuo metu vyksta minėtų atvejų analizė, suradę kaltininkus, patrauksime juos administracinėn, o gal tam tikrais atvejais – ir baudžiamojon atsakomybėn.“

Sukčiai naudojasi 15min.lt vardu
Sukčiai naudojasi 15min.lt vardu

Kai kurie kaltininkai jau surasti

Advokatų kontoros „Borenius“ partneris advokatas Žygimantas Pacevičius sako, kad už panašius pažeidimus pirmiausia galima reikalauti žalos atlyginimo už teisės į juridinio asmens pavadinimą pažeidimą, nes daroma žala bendrovės reputacijai.

Ž.Pacevičius primena, kad panašiais atvejais iki šiol skirtos baudos siekė 30 tūkst. litų, bet gali būti ir dar didesnės.

„Žmonės mano, kad tokį straipsnį parašė 15min.lt, o tokio straipsnio išvis nėra. Paprastai tai būna šokiruojantys straipsniai, siekiant paskatinti žmones domėtis ir atlikti paspaudimus, – pasakoja Ž.Pacevičius. – Tokiais atvejais galima reikalauti nuostolių atlyginimo, nes tai yra plačiai žinomas reputaciją turintis prekės ženklas. Tai yra papildomas pagrindas reikalauti žalos atlyginimo.“

Pasak Ž.Pacevičiaus, apgaulingu būdu informaciją skleidžiantys asmenys galimai daro ir kriminalinį nusikaltimą, nes klaidina nuorodas spaudžiančius žmones, kurie prieš savo valią verčiami paspausti tam tikrą paskyrą: šie nori perskaityti straipsnį 15min.lt svetainėje, o vietoje to paspaudžia „Patinka“ („Like“) arba „Dalintis“ („Share“) ir yra priskiriami kitam puslapiui. Tokiu būdu yra neteisėtai tvarkomi kito žmogaus asmens duomenys.

„Ne tik tie, kurie sukuria ir paskleidžia tokio pobūdžio informaciją, bet ir tie, kurie gauna naudą, yra nusikaltimo bendrininkai – jei jie žino, kokiu būdu gauna vartotojus“, – priduria pašnekovas.

Paklaustas, kokio dydžio baudos galima sulaukti už minėtus pažeidimus, Ž.Pacevičius primena, kad panašiais atvejais iki šiol skirtos baudos siekė 30 tūkst. litų, bet gali būti ir dar didesnės – viskas priklauso nuo konkretaus atvejo.

Anksčiau sukčiai „Facebook“ socialiniame tinkle platino žinią, kurią neva pranešė 15min.lt, apie V.Adamkaus mirtį. Paspaudę „Like" („Patinka“) arba „Share“ („Dalintis“) vartotojai buvo nukreipiami į kitus puslapius.

Klaidingą informaciją skelbęs pažeidėjas jau surastas, jam gresia administracinė atsakomybė.

Pranešti apie sukčiavimą galite ir jūs, štai du žingsniai:

Kaip pranešti apie netikrą puslapį
 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius